Handelsblatt: a kudarc fenyegeti a Nabucco-projektet

Vágólapra másolva!
Végérvényes kudarc fenyegeti a Nabucco földgázvezetéket - írta szerdai számában a Handelsblatt. A német újság szerint Oroszország  keresztezi az európaiak stratégiáját. Emellett egy török követelés is problémát jelenthet.
Vágólapra másolva!

Az újság emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió az elmúlt időszakban jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy új közép-ázsiai gázszállítók megnyerésével csökkentse az Oroszországtól való függőséget. Ezek az erőfeszítések azonban a Handelsblatt szerint kevés sikerrel jártak.

Angela Merkel kancellár személyesen járt közbe a türkmén elnöknél a közép-ázsiai gázszállítások érdekében, az EU pedig új energiapolitikai stratégiájában - amelyet várhatóan csütörtökön hoznak nyilvánosságra - a legnagyobb európai energiakonszernekből álló vásárlói konzorcium felállítását tervezi az unió piaci erejének növelése érdekében. Oroszország azonban a Handelsblatt információi szerint ismét csapást mérhet az európai tervekre, arra készül ugyanis, hogy felvásárolja Kaszpi-tengeri szomszédai földgázkészleteit, majd az energiahordozót értékesítse az európai országoknak.

Ezáltal az osztrák energiakonszern, az OMV által vezetett konzorciumnak a Nabucco-vezeték megépítésére irányuló tervei halálra vannak ítélve. A konzorcium elképzelése szerint a földgázt Közép-Ázsiából Törökországon keresztül kellene Európába szállítani. Ugyanakkor továbbra is homályos, hogy valójában melyik ország szállítaná a földgázt - írja a lap, amely bakui kormányforrásokra hivatkozva rámutatott: a térség egyik legfontosabb kőolaj-, illetve földgáztermelője, Azerbajdzsán például az orosz Gazpromnak akar földgázt szállítani. Az újság értesülése szerint erről már előzetes megállapodás jött létre az orosz "gázóriás" és Baku között.

A Handelsblatt szerint ugyanakkor nemcsak Azerbajdzsán, hanem Kazahsztán is orosz nyomás alatt áll, és az EU-t Kazahsztán is kikosarazta. A kazah gazdasági miniszter ennek kapcsán felhívt a figyelmet arra, hogy "Moszkva állandó nyomást gyakorol ránk annak érdekében, hogy ne vegyünk részt a Nabuccóban". Az újság szerint a közelmúltban Türkmenisztán is elutasította Andris Priebalgs uniós energiaügyi biztosnak az európai szállításokra irányuló kérését.

Az újságnak nyilatkozó brüsszeli energiaszakértők elmondták, a Nabucco-vezeték iráni földgáz-szállítások nélkül amúgy sem tölthető fel. Teheránt azonban általános vélekedés szerint politikai okok miatt ki kellene hagyni a Nabuccóból. Ezen túlmenően a konzorcium belső konfliktusokkal is küszködik, az egyik legnagyobb problémának Törökország - derül ki a cikkből, amely utalt a projektben részt vevő Botas török állami földgáztársaság különleges követelésére. Ennek lényege, hogy Törökország - illetve a társaság - nem elégszik meg a tranzitország szerepével, hanem a vezetéken szállítandó gáz 15 százalékának kedvező áron történő és tranzitköltségek nélküli "eltérítésére" törekszik, egyrészt saját felhasználásra, másrészt harmadik piaci értékesítésre.A Handelsblatt szerint a konzorcium elutasítja a török követelést, mert az veszélyeztetné a Nabucco pénzügyi megvalósíthatóságát.