A Lufthansáé lehet az osztrák légitársaság

Vágólapra másolva!
Minden bizonnyal a Lufthansa veheti meg az Austrian Airlines (AUA) osztrák légitársaságot, legalábbis az AUA képviselői mostantól csak a német céggel folytatnak tárgyalásokat az esetleges átvételről.
Vágólapra másolva!

Az AUA-ban több mint 42 százalékkal bíró állami holding, az ÖIAG elnöke, Peter Michaelis a privatizációs bizottság ülése után bejelentette, hogy mind az Air France-KLM, mind a nagyságra második orosz légitársaság, a szibériai S7 kiesett a versenyből, egyedül a Lufthansa kötelező érvényű vételi ajánlata fekszik az asztalon. Reménye szerint egy hónapon belül nyélbe tudják ütni a megállapodást a német légitársasággal.

Az osztrák kormány augusztusban határozta el a súlyos veszteséggel és adóssághalmazzal küszködő AUA privatizálását. A szövetségi állam az ÖIAG vagyonkezelő révén birtokolja a légitársaság 42,75 százalékát. Osztrák bankok és biztosítók kezében mintegy 7 százaléknyi AUA-rész van, a légitársaság maga 3 százaléknyi sajátrészvényt birtokol, a többit a tőzsdén jegyzik.

Pénteki sajtójelentések szerint a Lufthansa egymilliárd eurót hajlandó fizetni az AUA-ért. Az ÖIAG-részvények mindegyikéért jelképes összeget, egy eurócentet kínál, a kistulajdonosok pedig 4-4,5 eurót kapnának részvényenként. Feltétele az is, hogy az osztrák kormány 500 millió eurót vállaljon magára a légitársaság adósságából, cserében biztosítékot ad arra, hogy az AUA székhelye további harminc évig Bécsben marad. Egyes sajtóértesülések szerint azonban a Lufthansa nem tett ilyen ígéretet.

Az osztrák kormány augusztusi privatizációs döntésében kikötötte, hogy egy blokkoló kisebbségnek, azaz 25 százalék plusz egy részvénynek osztrák kézben kell lennie.
Amennyiben létrejön az ügylet, a megállapodást az Európai Bizottság versenyjogi hivatalának is jóvá kell hagynia.

Az AUA az utóbbi években összesen mintegy 900 millió eurós tartozást halmozott fel. A kidolgozott szanálási terv ellenére az idei első félévben 48,7 millió euróra rúgott a vesztesége, megerősítve a vezetőségnek azt a véleményét, hogy a légitársaság többé már nem tud megállni a saját lábán.