Lesz új agrártámogatási rendszer, ha az AB is akarja

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróság dönt az egységes agrártámogatási rendszer (SPS), mivel Sólyom László köztársasági elnök az testület véleményezését kérte. Ha márciusig nem születik döntés, akkor marad a régi támogatási szisztéma.
Vágólapra másolva!

Sereg András, az Alkotmánybíróság szóvivője a Népszabadságnak azt mondta, hogy az SPS ügyét a testület soron kívül tárgyalja, de így sem tudnak garanciát vállalni arra, hogy év végéig döntést tudnak hozni. Márpedig ennek híján nem léphet e rendszer hatályba, hiába fogadta el az országgyűlés. Az SPS bevezetéséhez szükséges jogszabályok legvégső kihirdetési ideje március, ha eddig nem születnek meg a szükséges döntések, akkor 2009-ben az idei szisztéma lép érvénybe.

Gráf József bízik az SPS bevezetésében, hiszen mint mondta, az SPS az uniós jogszabályokkal harmóniában jött létre, és azt a parlament október 20-án el is fogadta.

Sólyom László azért kérte a rendszer kivizsgálását, mert szerinte a haszonbérbe adott földek forgalmi értékét csökkenteni kéne, hiszen a támogatás a termelőket és nem a tulajdonosokat illeti - fogalmaz a Népszabadság.

Az agrártárca véleménye szerint az SPS mind a bérbeadónak, mind a bérlőnek előnyös. A föld értékének emelésére a minisztérium szerint azért van szükség, mert a magyar földpiacot 2011-ben meg kell nyitni, és jó lenne, ha a külföldi befektetőkbe már most tudatosulna, hogy magasabb árral kell számolniuk.