Betett az erős dollár az INA-nak

Vágólapra másolva!
Az INA horvát olajipari társaság adózott eredménye 51,2 százalékkal csökkent ez év első kilenc hónapjában, az árbevétel viszont 24 százalékkal 22,3 milliárd kunára (4 milliárd euró) növekedett. Az INA 47,25 százalékban a Mol tulajdonában van.
Vágólapra másolva!

Az INA hétfői közleménye szerint az adózott eredmény 355 millió kunát tett ki. "Az eredmény az árfolyam-változások miatt romlott, első sorban az erősödő dollár miatt" - mondta Tomislav Dragicevic, vezérigazgató.

Az adózás előtti (EBITDA) eredmény 20 százalékkal 2,4 milliárd kunára nőtt. A legnagyobb horvát energetikai konszern folytatja befektetéseit, az idén több mint 2,8 milliárd kunát fordít fejlesztésre, döntően két olajfinomítójának korszerűsítésére.

A Mol, amely az INA legnagyobb tulajdonosa, többségi részesedés megszerzésére törekszik. Október végén a horvát miniszterelnök azonban azt közölte, megerősítve a sajtóértesüléseket, hogy az INA állami hányada egy részének eladásáról vagy részvénycseréjéről a Mol-lal határozatlan időre elnapolják a megbeszéléseket, tekintettel az energiapiaci helyzetre és a globális pénzügyi válságra.

Egyes horvát lapok értesülése szerint viszont a Mol már döntő befolyásra tett szert az INA-ban barátságos befektetési alapokon keresztül.