Meglepetés nélküli költségvetési vita

Vágólapra másolva!
Megkezdődött a honatyák részletes vitája a magyar költségvetés ügyében, és eddig minden a papírforma szerint alakul: a kormánypárti képviselők szerint a büdzsé megalapozott és korrekt, ezért meg kell szavazni, az ellenzékiek pedig igyekeznek tételenként megtámadni és darabokra szedni a tervezetet.
Vágólapra másolva!

Kolber István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára arról szólt, hogy a költségvetés nem csupán a napi gondokra ad választ, hanem hosszabb távú lehetőségeket is teremt. Példaként említette, hogy a kis- és közepes vállalkozásoknak lehetőséget biztosítanak, hogy tudás alapú termékeket hozzanak létre.

Beszélt arról is, hogy a versenyképesség növelését szolgáló kutatás-fejlesztésre az innovációs alapból évente mintegy 50 milliárd forint áll rendelkezésre. Kiemelte, hogy európai uniós forrásokból jövőre 166 milliárd forintot tudnak fordítani kutatás-fejlesztésre, így a hazai forrásokkal együtt a rendelkezésre álló összeg meghaladja a 200 milliárd forintot.

SZDSZ: adócsökkentést

Horn Gábor (SZDSZ) szerint a költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványok nem adnak megfelelő válaszokat az ország jelenlegi problémáira. A szabaddemokrata képviselő úgy fogalmazott, hogy valódi reformokra és adócsökkentésre lenne szükség a költségvetési számok "tologatása" helyett.

Megjegyezte, hogy a jelenleg túl drágán működő állam sokat költ magára és azokra, akikre nem kéne, az SZDSZ első lépésként ezért egy 130 milliárd forintos megtakarítási javaslatot terjesztett a parlament elé, melyben az állam központi költségvetésének csökkentését és a jóléti kiadások átcsoportosítását szorgalmazzák.

"Úgy rossz, ahogy van"

Kontur Pál (Fidesz) azt mondta, az MSZP-SZDSZ hatéves kormánykoalíciója államcsőd közeli helyzetbe juttatta az országot. Kizárólag munkahelyteremtéssel lehet kikerülni a válságból - jegyezte meg.

Pettkó András (MDF) szerint lett volna lehetőség arra, hogy ne kapkodjon a Ház, ha kitolták volna a költségvetés elfogadását december 15-e helyett a hónap végére.

Herényi Károly (szintén MDF) kifejtette: a büdzsé úgy, ahogy van, rossz, de az előzőek is rosszak voltak, a költségvetési törvényt azonban el kell fogadni, mert az ország nem maradhat anélkül - tette hozzá. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az MDF nem fogja megszavazni a törvényjavaslatot.

Hargitai János (KDNP) szerint ez a költségvetés nem szolgál mást, mint a szocialisták túlélését. Úgy vélte, az SZDSZ következetesebb a parlamenti vitákban, mint az MDF.

Aggódnak az ÚMFT miatt

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mintegy 148 milliárd forintos forrásának csökkentése veszélyeztetné a vidéki élet javítására tett kísérleteket - fejtette ki Szabados József szocialista képviselő. Hangsúlyozta, hogy a vidékfejlesztési program elmaradása miatt nehéz helyzetbe kerülhetnének a vidéki mikrovállalkozások és a vidéki turizmus is, ami lehetetlenné tenné a jelenlegi foglalkoztatási színvonal megőrzését.

Kevés a pénz egészségbiztosításra

A Fidesz 50 milliárd forintot kíván átcsoportosítani az egészségbiztosítási alap gyógyító- és megelőző kasszájába - fejtette ki Horváth Zsolt (Fidesz). Az ellenzéki képviselő szerint a kormány nem számol azzal, hogy a foglalkoztatottság várható csökkenésével számítani lehet az Egészségbiztosítási Alap forrásának számító járulékfizetés visszaesésére is.

Horváth Zsolt elmondta, hogy a Fidesz az átcsoportosításból 30 milliárd forintot a közegészségügyben dolgozók béreire fordítana, vagyis a reálbércsökkenés megakadályozására és a 13. havi bérek kifizetésére; további 20 milliárd forintot az egészségügyi intézmények növekvő energiakiadásainak finanszírozására különítenék el.

Kökény Mihály (MSZP) szerint valóban helyes lenne 50 milliárd forint többlettámogatást juttatni az egészségügy számára, de a jelenlegi gazdasági helyzetben ezt naivitásnak nevezte. A kormánypárti képviselő megjegyezte: nem tűnt el az egészségügyben keletkezett nyereség; 27 milliárd forint felhasználását a 2007. évi költségvetési zárszámadásban rögzítették és csak egészségbiztosítási célra lehet felhasználni.

Életképtelenné válhat a kábítószer elleni küzdelem

Pettkó András (MDF) elmondta, hogy a kábítószerügy területe a korábbi években már elérte a kétmilliárd forintos költségvetési támogatási összeget, jövőre viszont csak 931 millió forintot fordítanának erre a területre. Hozzátette, hogy módosító indítványban kezdeményezi ezen terület támogatásának 100 millió forinttal emelését.

Az ellenzéki képviselő 20 millió forintot csoportosítana át AIDS-szűrésekre. Magyarország AIDS robbanás előtt áll - vélekedett Pettkó András, megjegyezve, hogy a nagy rendezvényeken kell a fiatalokat szűrni.

Felhívta a figyelmet arra is, a büdzsében nincs forrás tervezve a Gyermek és Ifjúsági Alapprogramra, ezért kezdeményezte, hogy 100 millió forintot fordítsanak erre a célra.

Fontos a vállalkozók támogatása

A gazdasági szereplőket támogatni kell, hiszen meg kell tartani a munkahelyeket - jelentette ki Baráth Etele. Megemlítette, hogy az államigazgatás területén a foglalkoztatottak száma 7900-ról 5700-ra csökkent, a háttérintézmények száma pedig 429-ről 184-re csökkent, ami azt jelenti, hogy a kormányzat drasztikusan csökkenti a nagy állam jelleget.

A szocialista képviselő a liberálisokhoz fordulva azt mondta, nem szabadna összetéveszteni a reformokat a forradalommal. Drasztikus lépéseket, főleg válsághelyzetben nem szabad tenni - tette hozzá.

Kiemelte azt is, hogy 240-400 milliárd forint között van az az összeg, ami a vállalkozásoknak a gazdasági operatív program keretében adható, többek között komplex vállalati technológia-fejlesztésre.

Egyetért a Fidesz és az SZDSZ közlekedésügyben

Kovács Kálmán (SZDSZ) hangsúlyozta, hogy a tömegközlekedés nem lehet vesztese a megszorító intézkedéseknek. Mint mondta, pártja nagyon fontosnak tartja, hogy a fővárosi és nagyvárosi tömegközlekedés plusz támogatást kapjon.

Vincze László (Fidesz) megjegyezte: ehhez kapcsolódnia kell egy olyan iránynak is, ami a vidéki tömegközlekedést szolgálja. A képviselő arról is szólt, hogy a Vásárhelyi-tervet illetően a jelenlegi tempóval nem lehet megelégedni. Komolyabb költségvetési források hozzárendelése szükséges, hiszen ez a turisztika, a mezőgazdaság, valamint az ivóvízellátás szempontjából is fontos mérföldkő - emelte ki.

Kovács Kálmán a közlekedéssel kapcsolatban hozzátette: fontosnak tartja, hogy a tömegközlekedési javaslat mellett az alsóbbrendű utakról is szó essen.

Ékes József (Fidesz) is ezt emelte ki, amikor azt mondta, mindenképpen javulnia kell a kistelepülések elérhetőségének. Ma már olyan úthálózatok vannak, hogy egyes településeket életveszélyes közúton elérni - tette hozzá.