Óriásberuházás Százhalombattán

Vágólapra másolva!
A Gaz de France Suez csoporthoz tartozó Dunamenti Erőmű 24 millió eurós szerződést írt alá az Alstom magyarországi erőműszervíz egységével - közölte a két társaság vezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Az eseményen jelen volt a hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Anne-Marie Idrac francia külkereskedelmi államtitkár is, aki elmondta, hogy a most aláírt szerződés is jelzi a francia vállalkozók bizalmát Magyarország iránt. Az államtitkár jelezte, hogy a budapesti tárgyalásain a francia kormány bizalmáról biztosítja magyar partnereit.

Az államtitkárasszony emlékeztetett arra, hogy több mint 360 francia vállalkozás működik Magyarországon, közülük mintegy 300 ipari termeléssel foglalkozik. A francia vállalatok összes magyarországi éves forgalma 9 milliárd euró körül van.

A szerdán aláírt megállapodás szerint az Alstom az egyik beszállítója annak a 200 millió eurós fejlesztési programnak, amelynek során a Dunamenti Erőmű hat blokkja közül az egyik 215 megawattról 400 megawattot meghaladó teljesítményre növeli a kapacitását, és egyben a hatásfok 20 százalékponttal 57 százalékra javul.

Saját tőkéből fedezik a kiadásokat

A beruházást - függetlenül a pénzügyi válságtól - már egy korábbi döntés alapján teljes egészében saját erőből fedezik - válaszolta az MTI kérdésére Csiba Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgatója. Azt is nyilvánosságra hozta, hogy a tulajdonosok nem vettek ki osztalékot, a profitból rendelkezésre áll a beruházás teljes költsége.

Az Alstom átalakítja a blokk meglévő gőzturbináit és a generátort, valamint azok segédrendszereit. Wolff Vilmos, az Alstom magyarországi vezérigazgatója közölte, hogy a magyarországi cégnek ez az eddigi legnagyobb megrendelése. A beruházás miatt a blokkot jövőre leállítják és 2011-ben helyezik ismét üzembe.

Megvan a beszállítók nagy része

A korábbi tájékoztatás szerint az olasz Ansaldo összesen 77 millió euróért szállítja a Dunamenti Erőmű projektjéhez a gázturbinás generátort, és hat éven át karbantartja azt. Csiba Péter, az MTI kérdésére közölte, hogy a szükséges beszerzések 90 százalékára már leszerződtek.

A százhalombattai az ország egyik legnagyobb erőműve, 1736 megawatt beépített kapacitással.