Olcsóbb távfűtést hozhat a szemétégető

Vágólapra másolva!
Budapest egy második szemétégető létesítését tervezi a következő évtizedben. A komplex energiatermelési program keretében megvalósuló létesítmény akár harmadával alacsonyabb távhőárakat eredményezhet - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Bécsi mintára egy komplex energiatermelési program kidolgozásáról döntött Budapest, ennek keretében 2015 és 2020 között létrejönne a főváros második szemétégetője - olvasható a csütörtöki Népszabadságban.

A korszerű, környezetkímélő technológiát alkalmazó létesítményben az égetéssel értékesíthető áram mellett olcsó távhőt is termelne. A két budapesti égetőmű a Budapesti Távhőszolgáltató (Főtáv) jelentős beszállítói között lenne, becslések szerint így akár hamradával csökkenhetnének a távhődíjak.

A lap egyúttal felhívja a figyelmet arra, hogy az illetékesek már tíz éve ígérik a fővárosi lakosoknak az olcsóbb távhőt, ám eddig nem történt semmi. Többletkapacitás híján ugyanis a Főtáv a Budapesti Erőműnek van kiszolgáltatva: a szolgáltató ugyanis az eladott hőmennyiség közel 50 százalékát a francia kézben lévő társaságtól vásárolja, pedig a Budapesti Erőmű adja azt a legdrágábban, ráadásul a korszerűsítések ellenére sem mérsékli árait.