Gazdáját keresi a Budapesti Vegyiművek

Vágólapra másolva!
Ismét meghirdették a Budapesti Vegyiművek (BVM) Illatos úti telepét. A terület célára gépekkel és berendezésekkel együtt 3,5 milliárd forint. A társaság megvásárlására december 19-én délig lehet pályázni.
Vágólapra másolva!

Magyarország egyik legrégebbi vegyipari gyárának felszámolási eljárása 2007 októberében kezdődött, ám a termelést - mintegy három hónapos leállást követően - novemberben újraindította a felszámoló, azóta hatvan munkavállalóval különböző gyógyszeralapanyagokat és növényvédő szereket állítanak elő. Az üzemet egyszer már kiírták pályázatra, ám a szeptember végi határidőre nem érkezett ajánlat, bár Varjú Attila felszámolóbiztos komoly érdeklődésről számolt be a Napi Gazdaságnak.

A vegyi üzem 1,4 milliárd forintos uniós támogatást nyert el, ám ez az összeg a szerződés értelmében nem folyósítható olyan cégnek, amely közben felszámolás alá kerül. Éppen ezért született egyezség a támogatást folyósító Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a felszámoló ÁFI Zrt. között arról, hogy a felszámoló cég lesz a támogatás kedvezményezettje, amennyiben biztosítékot vállal a kármentesítés fenntartására a befejezéstől számított öt évig. A támogatást azonban 2008 végéig lehet csak felhasználni, így az idő sürget, a BVM pedig még nem talált gazdára.

Az alaptőke majdnem ötszöröse az adósság

A BVM 153 hitelezőnek 4,7 milliárd forinttal tartozik, ebből 2,3 milliárd a jelzálogjogosult hitelezők követelése. A cég felszámolását adósságai miatt 2005 óta több hitelezője is kezdeményezte, 2007 őszén pedig jogerős felszámolási határozat született.

A BVM jegyzett tőkéje 1,048 milliárd forint. A többségi tulajdonos 26-26 százalékos részesedéssel a két korábbi cégvezető, Ambrus Ferenc és Eifert Gyula. A fővárosi önkormányzat 18,79 százalékos részesedéssel rendelkezik a társaságban, a fennmaradó részen pedig többek közt a 2006 augusztusáig többségi tulajdonos olasz Sipcam-Oxon csoport és magánszemélyek osztoznak - tájékoztat a Napi Gazdaság.