Az EU felszabadítaná a munkavállalást

Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament elfogadta azt az úgynevezett kék kártya bevezetéséről szóló indítványt, amely az amerikai zöldkártya mintájára megkönnyíti a harmadik országokból érkező, magasan kvalifikált szakemberek uniós munkavállalását. Az EU kormánya pedig az unión belüli munkaerőáramlás teljes felszabadítását, az egyes régi tagországok által még fenntartott korlátozások felszámolását javasolja.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament (EP) nagy többséggel elfogadta az unión kívüli országokból érkezők munkavállalását megkönnyítő két irányelv-tervezetet, amelyek közül az egyik az úgynevezett "kék kártya" bevezetéséről szóló indítvány. A tervezet megalkotását azzal indokolták, hogy az Európai Unió a képzett munkaerő alig két százalékát vonzza. Ezzel szemben Ausztráliában tíz, Kanadában hét, az Egyesült Államokban pedig több mint három százalék feletti ez az arány - olvasható az EUvonal címet viselő, a Külügyminisztérium által működtetett honlapon. A viszonylag alacsony érdeklődés oka a huszonhét féle, különböző tagállami szabályozásban rejlik, ami megnehezíti a kívülről érkezők munkavállalását és a közösségen belüli szabad mozgást.

Az Európai Bizottság által készített javaslathoz a parlament néhány kiegészítést javasolt. Három év helyett ötéves szakmai tapasztalatot írnának elő, emellett két évről három évre emelnék a kártya érvényességét, míg a kötelező legkisebb munkabér mértékét, az adott tagállamban érvényes minimálbér háromszorosa helyett annak az 1,7-szeresében állapítanák meg.

További megkötés, hogy a kékkártyások munkabére nem lehetne alacsonyabb az adott pozícióban foglalkoztatott, más hasonló munkavállalók bérénél. Kizáró okként határozták meg ellenben, hogy azokban az ágazatokban, melyekben a régi tagállamok korlátozásokat alkalmaznak az újabb, kelet-európai tagállamokból érkező munkavállalókkal szemben, az unión kívül érkezők se vállalhassanak munkát.

Az illegális foglalkoztatás ellen

Az Európai Parlament támogatta azt a bizottsági javaslatot is, amely a munkavállalási és tartózkodási engedély iránti eljárás összevonásával, egységes engedélyt adna ki, és emellett biztosítaná, hogy a harmadik országokból érkező munkavállalók az uniós polgárokkal egyenlő elbánásban részesüljenek. Ez az irányelv alacsonyan képzett migránsok munkavállalását könnyítené meg valamelyest.

Néhány héttel korábban az EP emberi jogi bizottsága támogatta a harmadik országokból érkező illegális munkavállalók foglalkoztatóival szembeni szankciók bevezetését. Az elképzelés szerint azonban nem a feketemunkásokat, hanem az őket alkalmazó munkaadókat büntetnék.

Viselniük kellene a bevándorló hazatérési költségeit, valamint be nem fizetett adókat és járulékokat is. Az irányelv lehetőséget teremtene ugyanakkor a törvényes munkavállaláshoz szükséges okiratok beszerzésére és így a továbbfoglalkoztatásra is. Brüsszeli becslések szerint mintegy 4-8 millió bevándorló dolgozik jelenleg az Európai Unióban megfelelő papírok nélkül, és számuk évente félmillióval nő.

Teljes nyitást javasol az Európai Bizottság

Az unió 2004-es bővítése kapcsán - mivel több nyugat-európai ország attól tartott, hogy a csatlakozó államok munkavállalói elözönlik a munkaerőpiacaikat - lehetőség nyílt arra, hogy a régi tagállamok átmeneti korlátozásokat vezessenek be az újonnan belépő országokból érkező munkaerővel szemben, amelyet 2007-ben Bulgáriára és Romániára is kiterjesztettek.

Az Európai Bizottság jelentése szerint azonban jelenleg már nincs szükség a megszorítások fenntartására. Az elmúlt években ugyanis jóval több külföldi munkavállaló érkezett a régi tagállamokba a közösségen kívülről, mint az új közép-kelet-európai tagországokból. A gazdasági válság mioatt ráadásul csökkenhet a munkaerő-piaci kereslet is. A jelentés készítői nem találtak bizonyítékot arra, hogy jelentős számú helyi munkaerő veszítette volna el állását a beáramló dolgozók miatt, illetve arra sem, hogy bérük csökkent volna.

A bizottság mindezekre tekintettel azt javasolja, hogy a régi tagállamok számolják fel a még érvényben lévő korlátozásokat, és teljesen tegyék szabaddá a munkaerőpiacaikat.