A Daimler is meghúzza a nadrágszíjat

Vágólapra másolva!
A stuttgarti Daimler autógyár elnöksége a jelenlegi értékesítési válság nyomán "abszolút költségfegyelemre" inti a céget: az elnökségi tagok által aláírt levél - a Stuttgarter Zeitung jelentése szerint - utal arra, hogy az elmúlt hónapokban bevezetett takarékossági intézkedések nem lesznek elegendők, és a cég összes beruházását felülvizsgálják.
Vágólapra másolva!

"Teljes elsőbbséget élveznek a jövőbeni versenyképességet, termékeinket és technológiákat - mindenekelőtt a zöld technológiákat - érintő, valamint az indiai, kínai és oroszországi tevékenységgel kapcsolatos beruházások", írták a levélben. Azokat a beruházásokat, amelyek nem szolgálják közvetlenül a versenyképesség javítását, törlik vagy félreteszik, tették hozzá.

A Daimler ugyanakkor 53 millió eurót fizetett a lanyha autóipari kereslet miatt nehéz helyzetbe került független márkakereskedőinek, és további tízmillió eurót ajánlott fel, amelyért kiállítási autókat vásárolhatnak meg a márkakereskedők, írta a Der Spiegel. A lap jelentése szerint a cég független márkakereskedői közül sokan nehéz helyzetben vannak, mert a Daimler teherautó-modelljeit is árulják és a teherjárműpiac gyakorlatilag befagyott.

Módosulhat az exportterv

A cég tulajdonában levő saját kereskedelmi egységek - amelyek mintegy 200 millió eurós veszteséget várnak az idén -, szintén pénzügyi segítséget várnak a cégtől.

A társaság fontolgatja a Mercedes A- és B-osztály modelljeinek amerikai exportját is. A Mercedes Benz amerikai értékesítési alelnöke, Stephen Cannon szerint vizsgálják a jelenlegi modellek utódainak amerikai exportlehetőségeit is.

A Daimler többször is közzétette, hogy a válság miatt elhatározott takarékoskodó intézkedések között nem szerepel a kecskeméti projekt bármilyen módosítása.