Nem esett 50 dollár alá az olaj

Vágólapra másolva!
A nyersolaj ára szerdán a hordónkénti 51 dolláros szint körül stabilizálódott, mintegy fél dollárral drágult. A piacon aggodalmat kelt az OECD keddi jelentése arról, hogy az OECD 30 tagországában jövőre 0,4 százalékos gazdasági visszaesés várható, szemben a 2008 évi 1,4 százalékos növekedésről szóló prognózissal. Ez azt jelenti, hogy a legsúlyosabb recesszió következik be a nyolcvanas évek eleje óta.
Vágólapra másolva!

Az OPEC szombaton tartja rendkívüli ülését. Októberben arról döntött, hogy november 1-től 1,5 millió hordóval mérsékli a napi termelését. Ezt akkor azzal indokolta, hogy túlkínálat alakult ki a piacokon, miután a globális gazdaságnövekedés lassulása miatt csökken a kereslet. Most többen további napi 1 millió hordós termeléscsökkenést javasolnak, mivel - mint mondják - az OPEC-tagok közül kevesen elégedettek a mostani árakkal.

A szakértők szerint azonban nem biztos, hogy a szombati ülésen a termelés újabb visszafogásáról döntenek. Nagy a valószínűsége annak, hogy az OPEC ezzel december közepéig vár. Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent januári lejárata 43 centes emelkedéssel 50,78 dollárra nőtt. Kedden a Brent 3,58 dolláros eséssel 50,35 dolláron fejezte be a napot.

Az amerikai WTI könnyűolaj januári szállításra 46 centes emelkedés után 51,23 dollár volt a Nymex-en. Ez a kontraktus 3,73 dollárral esett kedden és 50,77 dolláron zárt. A keddi áresés annak a hírnek a hatására következett be, miszerint az amerikai GDP 0,5 százalékkal, a vártnál erősebben csökkent a harmadik negyedévben.