Csak a cseh gazdaság gyorsult az EU-ban

Vágólapra másolva!
A második negyedévhez hasonlóan a harmadikban is negatív irányba haladt az eurózóna gazdasága. Ez igen rossz jel, az 1999-ben megalakult euróövezet történetében ugyanis még nem volt példa arra, hogy két egymást követő negyedévben visszaesést jegyezzenek fel. Az uniós tagországok közül egyedül Csehországban volt bővülés a szeptember végén zárult három hónapos időszakban.
Vágólapra másolva!

A múlt hónapban - az elemzői várakozásokban szereplő 2,4 százalékkal szemben - 2,1 százalékos volt az infláció az euróövezetben - közölte pénteken az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala.

Ez jóval elmarad az euróövezetben júniusban és júliusban 4 százalékos adattól, ami rekord volt a közös statisztika 1997-es bevezetése óta.

Kamatvágás jöhet

A négyszázalékos ütem tavaly szeptember óta volt az Európai Központi Bank (EKB) legföljebb 2 százalékos célja fölött. A magasba szökő infláció miatt az Európai Központi Bank az egy évig változatlan kamatszintet július elején negyed százalékponttal 4,25 százalékra emelte.

A döntés azonban nem bizonyult életképesnek, miután egyre komolyabb gondokat okozó nemzetközi pénzügyi válság egyre jobban gondokat okozott a reálgazdaságban.

Az EKB - a világ nagy jegybankjaival egyetemben - már október elején kénytelen volt mérsékelni a kamatszintet. Mostanáig két lépésben 3,25 százalékra vitte le alapkamatát, ráadásul a piaci elemzők a jövő héten további monetáris enyhítést várnak az európai jegybankároktól.

Hivatalosan is recesszióban az euróövezet

Az euróövezet gazdasági teljesítménye negyedéves összevetésben az április eleje és június vége közötti három hónapos időszakhoz hasonlóan a harmadik negyedévben is 0,2 százalékkal csökkent - derül ki a legfrissebb statisztikákból. Két egymást követő negyedévi visszaesés recessziót jelent, ilyen még soha nem fordult elő az 1999-ben megalakult euróövezet történetében. Az egy évvel korábbihoz viszonyítva az euróövezet átlagos GDP-növekedése 0,7 százalékosra lassult a második negyedévi 1,4 százalékról.

Az Eurostat adatai szerint a legnagyobb államok közül Németországban a második negyedévben mért 1,9 százalékról 0,8, Franciaországban 1,2 százalékról 0,6 százalékra, Nagy-Britanniában 1,5 százalékról 0,3 százalékra lassult a GDP bővülése.

Az Európai Unió tagjait nézve egyedül Csehországban mértek gyorsulást, a második negyedéves 4,6 százalék után a legutóbbi három hónapos intervallumban 4,7 százalékos volt a növekedés. Az előző negyedévhez mért, egymást követő második negyedévi visszaesésre tekintettel a harmadik negyed után recesszióban volt Németország, Észtország és Olaszország, illetve afelé haladt - még csak egy negyedévi visszaeséssel - Spanyolország, Magyarország és Nagy-Britannia.