Szegény karácsony jöhet Amerikában

Vágólapra másolva!
Amerikában ma indul a karácsonyi vásárlási szezon, amely soha nem látott akciódömpinget hozhat. Előrejelzések szerint a tavalyinál harminc százalékkal kevesebb jut majd ajándékok vásárlására, amire 23 éve nem volt példa.
Vágólapra másolva!

Hagyományosan a hálaadás napja után indul a karácsonyi szezon Amerikában, ha jól alakul a nap a kereskedők szempontjából, akkor ezt a napot - Black Friday-ként - azaz fekete péntekkén emlegetik.

A színre vonatkozó jelölés a megszokottól eltérően nem rosszat, hanem jót jelent, mert a hagyományos könyvvitelben a fekete a pozitív irányt jelzi. (A piros jelzi a negatív teljesítrményt.) A kereskedők mérlege ezen a napon, a vásárlások beindulásával szokott pluszba fordulni. A jelenlegi recessziós helyzetben elsősorban az a kérdés, hogy lesz-e egyáltalán fekete péntek, tehát megindulnak-e a vásárlások a tengerentúlon.

Túl kedvező árak, kedvezménykeresés

Az amerikai kiskereskedelmi szövetség szerint a valaha volt legnagyobb akciódömping következik - idézik a szervezet előrejelzését amerikai internetes lapok. "Azok a vásárlók, akik a legutóbbi hónapokban tartózkodtak egy dvd-lejátszó, vagy kabát megvételétől, most olyan kedvező árakkal fognak szembesülni, hogy nem fogják elhalasztani a vásárlást - mondta Tracin Mulley, a szövetség első embere.

Ezzel összecseng, hogy az idén a fogyasztók az akciókat keresik, ezt remekül mutatják a leggyakoribb internetes keresőszavak. A Google statisztikái szerint a keresőszavak közül a "Black Friday" 41, a "kupon" 59, az "ingyenes szállítás" 11, az "egyet fizet, kettőt kap" kifejezés pedig 200 százalékkal fordult elő gyakrabban, mint a múlt évben.

"Az emberek idén hamarabb kezdték a vásárlást, mint az elmúlt öt év során" - mondta John McAteer, a Google kiskereskedési osztályának vezetője. Az internetes keresőjéről ismert világcég kimutatása szerint a népesség 31 százaléka már október vége előtt megkezdte a bevásárlást az interneten keresztül.

Kevesebbet szánnak a karácsonyra?

Felmérések szerint az amerikaiak fejenként összesen 616 dollárt szánnak vásárlásra a karácsonyi szezonban, ami tavalyhoz képest 30 százalékos csökkenés jelentene. Ez lehet az utóbbi 23 év során az első alkalom, hogy az amerikaiak kevesebbet költenek karácsonyra, mint előző esztendőben.

Van miért aggódniuk a kiskereskedőknek, akik amúgy is rosszul állnak, az üzletek bevétele ugyanis fokozatosan csökken hónapok óta. A szakemberek borús prognózisokat közöltek, van olyan becslés, amely szerint az ajándékvásárlásokban idén 6-8 százalékos visszaesésre kell számítani. A kereskedők szempontjából szintén rossz kilátásokat jelent, hogy felmérések szerint a fogyasztók az utolsó pillanatig kitartanak, hátha még olcsóbban tudják megszerezni az kiszemelt portékát.

A hálaadás ünnepe miatt a tegnap zárva lévő New York-i tőzsde rövidített napot tart, magyar idő szerint fél négytől este hétig dolgoznak majd a tengerentúli brókerek. A csonka nap miatt a likviditás elmaradhat a szokásostól. (A technológiai börze, a Nasdaq a megszokott menetrendnek megfelelően működik majd.)