Gyengül a rúpia, esik az indiai tőzsde

Vágólapra másolva!
Az indiai részvények és a helyi pénz, a rúpia árfolyama is esésnek indult, miután fegyveres terroristák legalább 121 embert öltek meg Mumbaiban, az egykori Bombayben. Mumbai az ország pénzügyi központja, a mostani terrortámadások és túszejtések viszont megingatták a bizalmat a világ második leggyorsabban fejlődő nagyobb gazdaságában.
Vágólapra másolva!

A BSE-500 index, amely a Bombayi Tőzsde piaci kapitalizációjának 85 százalékát képviseli, 0,5 százalékot esett, 3265 pontra. A rúpia 0,9 százalékot gyengült, 49,875 dollárra. Előző nap a piacok zárva voltak, miután a terrortámadások éppen akkor történtek. A másik tőzsdei mutató, a Sensex, vagyis a Bombay Stock Exchange Sensitive Index 0,4 százalékkal esett, 8992 pontra.

A Sensex idén 56 százalékot esett, a rúpia pedig 21 százalékot veszített értékéből a Bloomberg szerint.

A rúpia így a harmadik legrosszabb ázsiai deviza - a tíz legnagyobb forgalmat bonyolító pénz közül -, ha nem vesszük figyelembe a japán jent.

India gazdasága 7,6 százalékkal bővült a szeptember 30-án záruló negyedévben. Ez 2004 óta a legalacsonyabb növekedési ütem.

Zuhant a légitársaságok és a hotelláncok árfolyama

A Jet Airways, a legnagyobb indiai belföldi repülőtársaság 7,1 százalékos zuhanást volt kénytelen elkönyvelni a tőzsdén. A Kingfisher, a második legnagyobb 10,4 százalékot veszteségbe futott bele.

Az Indian Hotels Ltd., amely a Taj hotelláncot üzemelteti, 13 százalékot zuhant, az EIH Ltd., amelyhez az Oberoi lánc tartozik, 4,5 százalékot esett. A Taj és az Oberoi láncok mumbai szállodái szintén érintettek voltak a mostani terrortámadásokban.