Kovács áfacsalók ellen akciózna

2008.12.01. 19:33

Akcióprogramot fogadott el az Európai Bizottság hétfőn az Európai Unión belüli áfacsalások hatékonyabb megelőzése és felderítése érdekében, jelentette be Brüsszelben Kovács László adópolitikai és vámuniós biztos.

Magyarország biztosa leszögezte: cél az áfacsalás elleni hatékony fellépés biztosítása anélkül, hogy ezzel szükségtelen adminisztratív terhet rónának a szabályosan működő vállalkozásokra.

Mivel a cselekvési tervben szereplő eszközök együttesen teremthetnek megfelelő keretet az adóhatóságok számára az áfacsalás elleni küzdelemhez, a stratégia sikere végső soron azon múlik majd, hogy a tagállamok szakminisztereit magában foglaló tanács mihamarabb elfogadja a tervben megfogalmazott javaslatainkat - fogalmazott Kovács.

A cselekvési terv javasolja egyebek között egységes elvek kidolgozását az adóalanyok áfarendszerbe való be- és kijelentkezésére, a számlázás jelenlegi rendszerének egyszerűsítését, modernizációját és harmonizációját, a tagállamok fokozottabb együttműködését segítő hálózat (Eurofisc) kiépítését, hatékonyabb eszközöket a tagállami adóhatóságok számára a határon átnyúló ügyletekből keletkező áfahiány behajtására.

Az uniós "kormány" az úgynevezett áfa-irányelv két rendelkezését is módosította. Az egyik módosítás célja, hogy megelőzze azokat a visszaéléseket, melyek jelenleg az importhoz kötődő áfamentesség kihasználásából adódnak, a másik pedig feljogosítja a tagállamokat, hogy a másik tagállamban eltűnt vevő esetén a termék értékesítőjétől követeljék a hiányzó áfabevételt, amennyiben az eladó az értékesítést nem jelentette be a saját adóhatóságának.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK