Szlovákiában már eurót ajándékoznak

Vágólapra másolva!
Szlovákiában hétfőtől kezdve megvásárolhatóak az első szlovák euróérmék. Az úgynevezett indulási csomag 45 érmét tartalmaz, mindegyik névértékből négy vagy nyolc darabot. A csomag értéke 500 szlovák korona azaz 16,60 euró.
Vágólapra másolva!

A startcsomagokat az egész ország területén a bankokban és a biztosítókban lehet megvásárolni, s nagy irántuk az érdeklődés. Már a délelőtti órákban szinte mindenütt százszámra adták el a csomagokat.

"Az indulási csomag kiadásának célja, hogy a lakosságnak legyen valamiféle tartaléka mindjárt az euró hivatalos bevezetésekor, tehát január elsején. Ugyanakkor segít az embereknek abban is, hogy megismerkedhessenek az új fizetőeszközzel" - jelentette ki Milena Korenová, a szlovák jegybank tanácsának tagja.

Számos vállalat közölte: karácsonyi ajándékként eurócsomagot ad alkalmazottainak. A lakosság tájékoztatását szolgálja az az információs füzetecske is, amelynek terjesztését szintén hétfőn kezdte meg a jegybank. Ez egyebek között a papíreurók védjegyeinek az ismertetését is tartalmazza. A füzetecskét az összes szlovákiai háztartásba megküldik.

A háztartások már korábban megkapták az úgynevezett eurószámológépet, amelynek segítségével mindenki könnyen átszámolja a szlovák pénzt euróra, illetve fordítva. Különösen az idősebb generációk az eurószámológépet nagyon dicsérték. Tény azonban az is, hogy a néhány hónapja tartó információs kampányban éppen az eurószámológépekkel voltak a legnagyobb problémák is.

Rengeteg számológép ugyanis nem működött, s cseréjük nehézkes volt. "Kétmillió számológépet küldtük ki. Értesüléseink szerint nagyjából kétezerre tehető a hibás gépek száma. Ezt nem tartom rossz aránynak" - kommentálta a helyzetet Martin Suster, a jegybank szakértője.

Korenová felhívta a figyelmet azonban arra is, hogy a szlovák eurókat január elseje előtt sehol sem lehet használni, mert hivatalosan nem érvényesek. "Ha valaki külföldön már ezzel akarna fizetni, hamis pénzzel fizetne" - jegyezte meg a bankár.

Az Európai Unió új tagállamai közül Szlovákia a negyedik, amely csatlakozott az euróövezethez. Szlovákia előtt Szlovénia, Málta és Ciprus tették meg ezt a lépést.