A turizmuson is spórol a kormány

Vágólapra másolva!
Mintegy 12 százalékkal kevesebb jut az idegenforgalom támogatására a végleges 2009-es költségvetésben, mint az eredetileg tervezett összeg - közölte Gyenesei István önkormányzati miniszter az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának keddi ülésén, ahol eddigi, mintegy féléves miniszteri tevékenységét foglalta össze.
Vágólapra másolva!

A miniszter kiemelte, hogy az utóbbi tíz év legmagasabb vendégszámát és második legmagasabb vendégéjszaka-számát produkálta az ágazat 2008-ban. Nemzetközi szakmai véleményekre hivatkozva úgy vélte, hogy a turizmus azok közé a szektorok közé tartozik, amelyek a leginkább ellenállók a gazdasági válsággal szemben.

Gyenesei István beszámolójában a 2009-es sportköltségvetésről elmondta: az olimpia miatti 1,1 milliárd forintos többlettámogatást sikerült megőrizni a 2009-es tervben is, ám a költségvetési módosítások révén 8 százalékkal csökkent a minisztérium költségvetése, így az összeg jelenleg az olimpiai többlettámogatás nélküli, eredetileg tervezett szinten áll.

Képviselői kérdésekre Gyenesei István beszámolt arról, hogy országszerte 37 uszoda és tornacsarnok épül PPP-rendszer keretében, ebből 25 elkészült, 12 építése pedig folyamatban van. Hozzátette: 2009-ben 1,5 milliárd forintot különítettek el a megépült létesítmények üzemeltetésének támogatására.

A miniszter támogatta és fontosnak tartotta a tanulónként 430 forintos, diáksport előmozdítását célzó kötött normatív támogatást, amelynek összértéke országos szinten mintegy 500 millió forintot tesz ki.

Gyenesei István hangsúlyozta: az Új Magyarország Vidékfejlesztési Terv keretében a legtöbb idegenforgalmi vállalkozás hozzájuthat olyan jellegű támogatásokhoz, amelyeket korábban a regionális idegenforgalmi bizottságokon keresztül kapott.

A miniszter megerősítette, hogy az önkormányzati rendszer megérett a teljes megújulásra, az átfogó reformtervezet reményei szerint 2009. január 10-ig elkészül.

Gyenesei István az után beszélt az önkormányzati rendszer átalakításának szükségességéről, miután Kovács Ferenc képviselő rámutatott a háromról ötszintűvé alakított közigazgatási rendszer nem hatékony, költséges működésére. A képviselő Vas megyei példák alapján emlékeztetett, hogy kistérségi és régiós szinten még a testületek feladatköre sem világos, fenntartásuk ugyanakkor rendkívül költséges. Felvetette: az önkormányzati rendszer racionalizálásával felszabaduló forrásokat át lehetne csoportosítani például a közszféra 13. havi béreinek kifizetésére.

A bizottság ülésén Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke beszámolt a várhatóan 2009 első felében elkészülő fesztiválminősítési rendszerről, amely alapja lehet állami támogatások odaítélésének is. A rendszer célja, hogy átláthatóbbá, tervezhetőbbé tegye a fesztiválok szervezését, illetve igazságosabbá azok támogatását. A rendszer a minősítés során három fő szempontot, a fesztivál tartalmát, idegenforgalomra gyakorolt hatását, végül helyi beágyazottságát veszi figyelembe - mondta el Márta István.