Az orosz hivatalnokok a legkorruptabbak

Vágólapra másolva!
Oroszországban fizetnek a legtöbbet, Belgiumban a legkevesebbet a 22 legnagyobb exportőr ország közül. Magyarország be sem került a vizsgálatba. A csúszópénz fizetése a feltörekvő nagy gazdaságokban a leggyakoribb - derül ki a korrupció ellen küzdő nemzetközi szervezet, a Transparency International( TI) kedden Londonban közzétett elemzéséből.
Vágólapra másolva!

A felmérésbe 22 országot, a világ legnagyobb exportőr országait vontak be. A listán a legrosszabb osztályzatot Oroszország kapta, 5,9 pont lett a 2008 évi megvesztegetési mutatója. Nulla és 10 pont között értékelték az országokat, a magasabb pontszám azt jelezte, hogy a megkérdezett cégek kizárták, hogy az adott országban csúszópénzt kellene fizetniük a magas beosztású hivatalnokoknak.

Oroszország előtt végzett Kína (6,5 pont), Mexikó (6,6) és India (6,8). Belgiumban és Kanadában a legkevésbé elterjedt a csúszópénz. A két ország pontszáma 8,8 pont volt. Ezután Németország, Nagy-Britannia és Japán következtek azonos, 8,6-os pontszámmal.

A vizsgálat szerint a nagyobb exportőr országok vállalatai építenek a csúszópénzek vonzerejére, a megrendelések megszerzésekor - közölte a TI elnöke, Huguette Labelle. Főként az építőipari, az olajipari cégek, az ingatlanpiaci ágazat szereplői hajlanak a hivatalos személyek megvesztegetésére. A legkevésbé érintett ágazat az információs technológia, a halászat, a bank-és a pénzügyi szektor. A felmérést 26 ország 2700 vállalata vezetőjének - köztük magyaroknak - a véleményére alapozták.