Vigyázat, szombaton kell adót fizetni!

Vágólapra másolva!
Szegény embert még az ág is húzza - tartja a mondás. Ezt érezhetik most a vállalkozók is, hiszen a válságra tekintettel sem menekülnek meg az év végi adóbefizetésektől. Az adószakértő szerint az idén a szokásosnál körültekintőbben kell megállapítani a feltöltések összegét, amit kissé szokatlan módon legkésőbb jövő hét szombatig kell teljesíteni.
Vágólapra másolva!

A gazdasági válság közepette különösen jól jöhet az év végi adófeltöltés a költségvetésnek. December 20-áig kell ugyanis az egyszerűsített vállalkozói adó (eva), a társasági adó, a különadó, a helyi iparűzési adó és a kommunális adó esetében az év közben megfizetett adóelőlegek és az adott évre várható adó közötti különbözetet megfizetni.

Az úgynevezett feltöltési kötelezettség keretében az év közben megfizetett adóelőlegek és a 2008-as évre várható adó közötti különbözetet kell befizetni. Ha a feltöltéssel együtt lerótt összeg nem éri el a tényleges adófizetési kötelezettség 90 százalékát, akkor bírságot kell fizetni.

Az idei évben azonban az átutalások időpontjára sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani. Általános elv ugyanis, hogy amennyiben a fizetési határidő szombatra esik - ez így van az idei évben is -, úgy a kötelezettséget az azt követő első munkanapon, azaz hétfőn még minden további következmény nélkül lehet teljesíteni. A karácsonyi ünnepek miatti átszervezések folytán azonban a 20-ai szombati nap munkanapnak minősül, így az utalásokat legkésőbb ezen a napon el kell küldeni. Kemény bírság várhat azokra, akik a feltöltési kötelezettségüket a hétvégéig nem teljesítik.

Különadót csak fizetni kell, vallani nem

Akad, aki megúszhatja a karácsony előtti adófizetést: a társasági adó esetében nem kell adóelőleg-kiegészítést teljesíteniük az egyszeres könyvvitelt vezetőknek és azoknak a vállalkozásoknak sem, amelyek év közben adóelőleget sem fizettek. Mentesülnek továbbá a feltöltés alól az előző évben 50 millió forint alatti árbevételre szert tevő kettős könyvvitelt vezető vállalkozások.

Akik nem kapnak felmentést a társasági adóelőleg feltöltése alól, azoknak a helyi kommunális és az iparűzési adóelőleget is ki kell egészíteniük a várható éves fizetendő adó összegére december 20-ig. A társasági adó szabályaihoz hasonlóan kell teljesíteni a cégeket terhelő különadót is, de a feltöltéséről szóló bevallást - a társasági adóval ellentétben - nem kell beadni az APEH-nek. Az evásoknak az első három negyedévre előleget kell fizetniük, tekintve azonban, hogy rájuk is vonatkozik a feltöltési kötelezettség, december 20-áig a várható éves adó összegére kell kiegészíteniük a korábban befizetett előlegeket.

A mulasztásnak komoly ára van

Veszprémi István, a Deloitte szakértője szerint a 2008-as feltöltési kötelezettség teljesítésénél még a szokásosnál is körültekintőbben kell eljárni, mivel a gyorsan változó pénzügyi helyzetben egyes tényezők - például az árfolyam-ingadozás - az adófizetési kötelezettség növekedéséhez, és így a hiányos feltöltés miatti mulasztási bírsághoz vezethet.

A Deloitte tapasztalatai szerint a jelenlegi gyakorlat az, hogy a cégek a várható adó alapján számított minimális feltöltési kötelezettséget teljesítik, vagyis a várható adó 90 százalékát fizetik be. Ennek oka az, hogy a feltöltés napja és az üzleti év fordulónapja egymáshoz nagyon közeli időpontok, és a kettő között már nem várhatók jelentős tranzakciók. Ha a feltöltési kötelezettséget az adózó a határidő lejártáig nem teljesíti, vagy rosszul becsüli meg a feltöltést - vagyis annak összege nem éri el a fizetendő adó 90 százalékát -, akkor az APEH a mulasztókkal szemben 20 százalékos bírságot állapíthat meg. A büntetést a már befizetett adóelőlegek és az éves adó 90 százalékának a különbözete után állapítják meg.