Aláírták a 3-5 százalékos bérmegállapodást

Vágólapra másolva!
A jövő évre 3-5 százalékos országos bérajánlásról és 71 500 forintos havi minimálbérről írtak alá megállapodást az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) péntek késő estébe nyúlt plenáris ülésén. Az aláírás néhány perccel este 21 óra után történt meg, több órán át tartó zárt ülést követően.
Vágólapra másolva!

A minimálbér jelenlegi összege 69 000 forint. A megállapodás értelmében a 86 500 forintos szakmunkás bérminimum két lépcsőben emelkedhet: januártól 87 000 forintra, július 1-től 87 500 forintra. Az Országos Érdekegyeztető Tanács javasolja, hogy a közszférában is belátható időn belül szülessen megállapodás a 2009. évi keresetekről.

Az OÉT pénteki üléséről kiszivárgott információk szerint a délután kialakult egyezséggel a Liga Szakszervezetek képviselője nem értett egyet és várható volt, hogy vétót emelnek a megállapodás elé, amely meghiúsíthatta volna az országos bérmegállapodás aláírását.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) illetve a Munkástanácsok Országos Szövetsége ugyan nem értett egyet, de jelezte, hogy nem akadályozzák meg a megállapodás aláírását. A minimálbér jelenlegi összege 69 000 forint.