Veres: Jól alakulnak az adóbevételek

Vágólapra másolva!
Az adó- és a vámhatóság bevételei is meghaladják majd az idei bevételi előirányzatot, így a költségvetés előirányzata is teljesül - közölte Veres János pénzügyminiszter a decemberi adatok alapján pénteken Hévízen, sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Nagy János, a VPOP országos parancsnoka közölte: 2008-ra 1296 milliárd forintos bevételt irányoztak elő, de várhatóan 1312 milliárd forint folyik be. Szikora János, az APEH elnöke arról számolt be, hogy november végéig 8275 milliárd forint bevételt összesítettek - amelyben szerepel a magánnyugdíj-pénztári bevétel is -, az összeg 967 milliárd forinttal haladja meg a tavaly azonos időszakit.

A vám- és pénzügyőrség jövő évi bevételi előirányzata 1300 milliárd forint, az adóhatóságé - a magánnyugdíj-pénztári befizetések nélkül - az idei 8896,3 milliárd után, 9193,7 milliárd forint.

Az adóhatóság, valamint a vám- és pénzügyőrség jövő évi új feladatai között említette a miniszter, hogy a VPOP a színesfémekkel kapcsolatos ellenőrzési feladatokat kap, az APEH szolgáltatási köre pedig az adómegállapítás új formájával bővül.

Szikora János, az adóhatóság elnöke sikeresnek minősítette az elektronikus árverések elindítását, amellyel a "maffiákat" letörve, 25 százalék helyett 73 százalékon árverezik a lefoglalt ingóságokat.

A hatósági ellenőrzési jogkörben látványos eredménynek tartja, hogy a tavaly megállapított 357 milliárd forint adókülönbözet után idén már 450 milliárdnál is több volt a feltárt hiány. Ezzel összefüggésben 200 milliárd forintot meghaladó volt a szankciók mértéke - fűzte hozzá.

Nagy János, a vám- és pénzügyőrség országos parancsnoka a nyomozó hatósági tevékenységük eredményeit ismertetve beszámolt arról, hogy idén összesen 44 516 bűncselekményt és szabálysértést derítettek fel. Összesen 9645 bűncselekmény nyomán 9483 nyomozást rendeltek el, és 6102 esetben most is folyik a nyomozás.

A bűncselekmények során 102,5 milliárd forint összesített elkövetési értéket állapítottak meg, lefoglaltak 141,6 millió szál cigarettát és 108,1 kilogramm kábítószert. A pénzmosás elleni fellépésük eredményeként a parancsnok azt hangsúlyozta, hogy míg az elmúlt öt évben összesen 15 ilyen esetre derült fény, a tevékenység átvétele után idén, vagyis már az első évben 26 esetet derítettek fel, 15,6 milliárd forint értékben.

Nagy János kifejtette, hogy az adhatósággal együttműködésben 657 eljárás indult áfacsalások miatt, valamint 1526 nyomozást indítottak adócsalással és foglalkoztatással összefüggő bűncselekmények kapcsán.