Hiányzik a stratégia a költségvetésből

Vágólapra másolva!
A kormánynak jelenleg nincs stratégiája a válság átfogó kezelésére - mondta a hétfői tájékoztatón Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója, aki ismertette a szervezet tanulmányát a 2009. évi költségvetésről.
Vágólapra másolva!

A kormány nagy lehetőséget szalasztott el, amikor az adórendszer átfogó átalakítását elhalasztotta - jelezte Mráz Ágoston Sámuel, aki konzervatív-szabadelvű intézetként minősítette a Nézőpontot. A kutatási igazgató hozzátette, hogy a 2009. évi költségvetésből hiányoznak az infrastrukturális beruházások és a közbiztonságra is kevesebbet fordít a kormány a szükségesnél.

"A megszorításokra szükség volt" - jelentette ki Mráz Ágoston Sámuel, aki úgy vélte hogy a 13. havi nyugdíj 80 ezer forintos maximalizálása mellett a nyugdíjrendszer átalakítását kell megvalósítani.

A tanulmányhoz kapcsolódva a stratégiai program hiányáról beszélt Csaba László is. Az akadémikus szerint a legnagyobb gond a gazdasági növekedés lassulása, hiszen már 2004-2006 között is csak az expanzív költségvetési politika mellet sikerült fenntartani a négy százalékos GDP növekedést.

A magyar államháztartás sérülékenysége 2006 óta fennáll, s miközben azt hitte a kormány hogy tüneti kezeléssel megoldotta azt, valójában csak maga előtt tolta a problémát - fogalmazott a CEU professzora.

Csaba László a stagflációt, azaz a stagnálás melletti inflációt tartja az igazi gondnak, s emellett arra is figyelmeztetett, hogy a korábbi "hurrá optimizmus helyett hurrá pesszimizmust sugall a kormányzat", noha magyar gazdaságban van elég erő ahhoz, hogy a nulla fölött tartsa a növekedést.