A rugalmasabb Gazprom olcsóbb távhőt jelent

Vágólapra másolva!
Jövőre tovább folytatódhat a távhődíjak csökkenése - mondta Szanyi Tibor, az MSZP-frakció távfűtési eseti munkacsoportjának vezetője. A csökkenés mértékét még nem lehet tudni.
Vágólapra másolva!

A Magyarországot ellátó orosz partner, a Gazprom szakítani kíván azzal a gyakorlattal, miszerint a földgáz árának változását 6-9 hónapos késleltetéssel érvényesíti - közölte a kormánypárti politikus. Hozzátette: így lehet, hogy 2009 ősze helyett már a jövő év első felében érezni lehet az árcsökkenést.

Szanyi Tibor azt mondta, egyelőre nem lehet tudni, valóban szakít-e ezzel a gyakorlattal a cég, amely eddig annyit közölt, fontolóra veszi, hogy a világpiaci olajárak csökkenését korábban érvényesítené a földgáz esetében is.

Az árcsökkenés mértékét firtató kérdésre az MSZP-s képviselő közölte: ezt sem lehet még tudni. Kitért arra, hogy a 2008 őszi árcsúcshoz képest mostanra harmadára estek vissza az olajárak. Szólt arról is, hogy az alternatív szolgáltatók megjelenése a piacon tovább csökkentheti a távfűtés árát. Hozzátette: ezek a szolgáltatók például hőszivattyús rendszerek kialakításával foglalkoznak.

Szanyi Tibor elmondta, hogy az Európai Parlament szerdán dönt arról, hogy mentesíti a távfűtést az úgynevezett klímaadó alól, amelynek köszönhetően 2013-ig ezen fűtési mód esetén nem kell fizetni a széndioxid-kibocsátás után.