Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament (EP) szerdán Strasbourgban elvetette azt a javaslatot, hogy a heti munkaidő - bizonyos feltételek mellett - akár a 48 órát is meghaladhassa.
Vágólapra másolva!

Az EU új munkaidő-irányelvéről, illetve az indítványhoz benyújtott módosító javaslatokról való szavazás során a parlament elutasította a tagállami kormányokat képviselő Tanácsban hosszas vita után minősített többséggel kialakult álláspontot, amely engedte volna a heti 48 óránál hosszabb munkaidőt.

Most a Tanács és a Parlament képviselőinek meg kell kísérelniük a vélemények összebékítését. Ez nem ígérkezik gyors folyamatnak. A Tanácsban is három éven át folyt a huzakodás, míg idén döntésre jutottak.

A heti munkaidő 48 óra fölé emelésének "élharcosa" Nagy-Britannia. A britek a kormányok közti egyeztetésen elérték, hogy a munkaidő a munkáltató és a munkavállaló megállapodása alapján elérhesse a heti 60 órát, sőt, abban az esetben, ha azt kollektív szerződés nem tiltja, akár a 65 órát is. Erre mondott nemet most az Európai Parlament.

Vita van a parlament és a legtöbb kormány között abban is, hogy teljes értékű munkaidőnek kell-e tekinteni az ügyeleti időt, beleértve annak "inaktív" időszakát. Bár az igen mellett két európai bírósági állásfoglalás is szól, több EU-ország elzárkózik az ilyen értelmű szabályozástól, különösen az egészségügyben.

A magyar néppárti delegáció a jogalkotás folyamat során végig következetesen kiállt az orvosok munkaidejének korlátozása, az ügyeleti idő munkaidőbe történő beszámítása és a magas szintű munkahelyi egészségvédelem és biztonság megteremtése mellett - hangsúlyozta a szavazás után kiadott közleményében

Magyar uniós diplomaták emlékeztettek arra, hogy Magyarország azon néhány ország közé tartozik, amelyek nem szavazták meg a parlament által most elutasított tanácsi álláspontot.