Visszaüthet a szlovén áruk bojkottja

Vágólapra másolva!
Óva intette a horvát polgárokat a túlzott reakcióktól Ivo Sanader miniszterelnök, aki elfogadhatatlannak nevezte pénteken a szlovén árucikkek elleni bojkottot.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnökön kívül az ellenzék vezetője sem tartja célravezetőnek, hogy Zágráb gazdasági bojkottal torolja meg a horvát uniós csatlakozási tárgyalások ügyében emelt szlovén vétót.

"A civilizált államok nem így viselkednek" - mondta Zoran Milanovic a legerősebb ellenzéki csoport, a Horvátországi Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke.

Horvátországban néhány órával a szlovén vétó hivatalos bejelentése után felhívások jelentek meg az interneten a szlovén áruk mellőzésére. A szlovén kivitel kilenc százaléka Horvátországba irányul, s ezzel a keleti szomszéd Szlovénia öt legfontosabb exportpiaca közé tartozik.

Több horvát vállalat azonban attól tart, hogy a bojkott akár vissza is üthet Horvátországra. A Vecernji List című napilap arra figyelmeztetett, hogy a szlovén áruk bojkottja következtében nem szlovének, hanem éppen horvátok válhatnak munkanélkülivé.