Öt önkormányzat közösen vesz földgázt

Vágólapra másolva!
Öt helyi, fővárosi és vidéki önkormányzat az Első Energia-Beszerzési Önkormányzati Társulás (Entar) keretében, közbeszerzési eljárás eredményeként a közüzemi árnál 10 százalékkal olcsóbban veszi a földgázt 2009-ben az Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft.-től (Emfesz) - jelentette be Hunvald György, Budapest VII. kerület polgármestere, a társulás elnöke pénteken.
Vágólapra másolva!

A társulás az önkormányzatok és intézményeik számára a jövő évre ötmillió köbméter földgázt vásárol, amit, ha nem a szabadpiacon, hanem a közüzemben vennének meg, közel 700 millió forint költséget jelentene.

Az Entar nyitott, és várják más önkormányzatok csatlakozását a jelenlegi tagok, a Budapest VII., VIII. és XV. kerület, valamint Pécel és Százhalombatta önkormányzata mellé. Hunvald György reményét fejezte ki, hogy 2010-ben már 50 millió köbméter földgáz beszerzéséről dönthetnek.

A társulás az Emfesz-szel együtt azt tervezi, hogy az önkormányzat területén lévő vállalkozások és a lakosság is 10 százalékkal olcsóbban jusson földgázhoz. Az MTI kérdésére Biczók András, az Emfesz kereskedelmi igazgatója azt válaszolta: ez azt jelenti, hogy az Emfesz által jelenleg kínált nyolcszázalékos árelőny helyett, ezeken a területeken tíz százalékkal olcsóbban vehetné a lakosság a földgázt. Várhatóan áprilistól lehet majd ilyen szerződést kötni - tette hozzá Szabó Lajos Mátyás, a társulás titkára.

A titkár az MTI kérdésére elmondta, hogy a közbeszerzési pályázaton több ajánlattevő volt és végül tárgyalásos eljáráson döntöttek az Emfesz mellett. A kínált kedvezmény aránya - közüzemi gázárhoz képest - 4 és 10 százalék között mozgott.

A társulás elnöke, Hunvald György kérdésre válaszolva közölte, hogy villamosenergia beszerzésére is írtak ki közbeszerzést, de az sikertelen maradt. Szabó Lajos Mátyás ehhez hozzáfűzte: az "eltérített áramár" miatt nem volt versenyképes ajánlat.