Kezdődik a kulturális főváros építése

Vágólapra másolva!
Megkezdődhet a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program három nagyprojektjének kivitelezése, miután aláírták a finanszírozásról szóló támogatási szerződéseket pénteken Pécsett.
Vágólapra másolva!

Az ezer embert befogadó konferencia- és koncertközpont 7,24 milliárd forintos költségvetéséből 5,25 milliárd; a városi, a megyei és a Pécsi Tudományegyetem könyvtárait egyesítő dél-dunántúli regionális könyvtár és tudásközpont 5,5 milliárdos beruházásából 4,62 milliárd; a közterek és parkok első ütemére szánt 2,5 milliárdból 2,3 milliárd forint az európai uniós támogatás.

Mindhárom fejlesztésre van jogerős építési engedély, a munkálatok várhatóan jövő tavasszal kezdődnek és a koncert- és a tudásközpont tizenhat hónap alatt meg is épül. A negyedik nagyprojekt, a nagy kiállítóteret is magába foglaló Zsolnay kulturális negyed támogatásáról 2009 elején döntenek.

Az EKF program költségvetése mintegy 45 milliárd forint, melyből 36,4 milliárdot beruházásokra fordítanak, a fennmaradó részből a programokat, a marketingkiadásokat és a működési költségeket fedezik.