A Gazprom megveszi a NIS-t

Vágólapra másolva!
Szerbia hétfőn bejelentette, hogy - az erős ellenzéki tiltakozás ellenére - megállapodott  Oroszországgal a NIS olajcég eladásáról és ezért cserébe az orosz gázvezeték-építésről. Az ügyletről szóló dokumentumot várhatóan szerdán írják alá Moszkvában.
Vágólapra másolva!

Az energia-megállapodás előirányozza, hogy Oroszország Szerbián keresztül vezeti a Nyugat-Európába tartó, Déli Áramlat gázvezetéket, és a bánáti Udvarnokon (Banatski Dvor) megépít egy gáztározót. Cserébe az orosz állami többségű gázóriás, a Gazprom olajipari leányvállalata, a Gazpromneft 400 millió euró készpénzért és 2012 végéig vállalt 500 millió eurós fejlesztésért megkapja a NIS 51 százalékát.

A szerb gazdasági miniszter, Mladjan Dinkic régóta tiltakozott egy ilyen ügylet ellen, mivel Oroszország nem adott stabil garanciákat, hogy 2015-ig megépíti a Déli Áramlatot, miközben azonnali ellenőrzést szerez a NIS felett.

A tavaly ősszel és idén tavasszal aláírt előzetes megállapodások szerint az évi legalább 10 milliárd köbméter szállítási kapacitású Dél Áramlat orosz földgázt szállít majd - Ukrajnát kikerülve - a Fekete-tenger alatt Bulgáriába, és onnan Szerbián át más európai országokba, köztük Magyarországra és a Bécs melletti elosztóba.