Ünnepi őrület a taxipiacon

Vágólapra másolva!
Karácsony és szilveszter táján sokan otthon hagyják az autójukat és az egyébként busszal, villamossal közlekedők közül is többen választják a taxit. Miért nehezebb - esetenként lehetetlen - kocsit kapni az ünnepek alatt és várható-e a tarifák emelése vagy ünnepi kedvezmény. Megkérdeztük.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évben többször esett szó a tarifák emeléséről, ami elsősorban a dráguló üzemanyagár miatt vált esedékessé a taxi társaságok szerint. A válság azonban majdnem megfelezte az olajárat, aminek következtében a benzin és a dízel is egyre olcsóbb, ezért a Főtaxi kereskedelmi vezetője szerint egyes megrendelők a tarifacsökkentésre is rákérdeznek.

Lengyel Zoltán ugyanakkor hozzátette, hogy az üzemanyagár csak egyik összetevője a taxisok költségeinek, ezért a csökkentés elmarad, annyit azonban elmondott, a közeljövőben emelésre sem kell számítani és a megrendelők számára kevéssé kedvező ünnepi díjszabásra sem.

Az ünnepi tarifa már többször szóba került taxis körökben. A felvetésben egy, a kedvezményeket kizáró díjszabás szerepelt. Eszerint a karácsonytól január elsejéig terjedő időszakban nem lehetne igénybe venni az olcsóbb tarifákat. A kezdeményezés úgy tűnik nem hozott osztatlan sikert még a taxisok körében sem - ahogyan ez kiderül egy a témában indított fórumból.

Ha több taxi lenne az utcán, az sem lenne elég

Lengyel Zoltán elmondta, hogy az ünnepek előtt és alatt többszörösére is megnőhet a forgalom - nem csak a városi közlekedésben, de a megrendelők körében is. A közel húsz éves számítógépes adatbázis szerint például az idei karácsonyi őrület alatt a múlt héten megdőlt az abszolút rekord. Ilyen sokan még soha nem vették igénybe a Főtaxi szolgáltatásait, mint most.

Karácsonykor kevesebb a munkába álló sofőr is, elsősorban a családos munkatársak azok, akik otthon töltik az ünnepet. Lengyel Zoltán szerint, ha többen lennének ilyenkor a sofőrök, mint általában, az sem lenne elég, mivel sokan, akik egyébként nem szállnak taxiba, őket választják az ünnepek alatt.

Emiatt kénytelenek külön intézkedéseket bevezetni erre az időszakra. Nem vesznek fel például annyi címet előrendelésben, mint általában, illetve megkérdezik az utasokat a lehetséges menetidőről, annak érdekében, hogy minél hatékonyabban tudjanak több embert kiszolgálni. Ettől függetlenül akadnak olyan utazni vágyók, akiknek még a hívása sem fut be a társasághoz.

A szilveszter az igazi mumus

A karácsonyi napok ugyanakkor könnyebbek, mint a szilveszter - tette hozzá a kereskedelmi vezető. Előbbi napokon ugyanis még könnyen lehet közlekedni a városban - mivel kevesebb az autós -, így több címet tudnak felvenni a sofőrök, mint az átlag hétköznapokon. Szilveszterkor azonban megnő a forgalom és adott esetben az ittas gépjárművezetők is nehezítik a közlekedést.

A január általában nagy forgalomcsökkenést hoz. Elsősorban akkor, ha napfényes és enyhe az időjárás, legközelebb csak márciustól ülnek többen taxiba.

A következő 30 évben nem lesz ünnepi tarifa

A 6x6 taxi marketing igazgatója egyetértett kollégájával abban, hogy a december a legforgalmasabb hónap a taxipiac számára. Közvetlenül az ünnepek előtt akár 20 százalékkal is megnőhet az utas szám - mondta el Medgyes Péter. Az ünnepi díjszabással kapcsolatban is egy volt az álláspont: Medgyes szerint az elkövetkező 30 évben nem várható, hogy bevezessék a rendszert.

A marketing igazgató elmondta: a 6x6 igyekszik érdekeltté tenni a kollégákat abban, hogy szívesen menjenek dolgozni az ünnepek alatt, konkrétumokról azonban nem kívánt nyilatkozni. Sokan elmennek ugyan az ünnepekre, de létszámvisszaesés nincs a társaságnál ilyenkor sem.

Mivel a cégnél utoljára 2007 decemberében volt tarifaemelés, a közeljövőben nem szándékoznak csökkenteni a díjszabáson, de további emelések sem várhatóak - tette hozzá.