Nyolc kórház kaphat a 75 milliárdos pályázati alapból

Vágólapra másolva!
Lezárult az első fordulója annak a pályázatnak, amely során összesen 75 milliárd forintra pályázhatnak egészségügyi intézmények a pólusprogram keretében - jelentette be az egészségügyi miniszter hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Székely Tamás elmondta: nyolc intézmény jutott tovább az első fordulón, eredményesen pályázott a nyíregyházi Jósa András Kórház, a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház, a kecskeméti kórház, a Borsod megyei kórház, a Szegedi, a Pécsi és a Debreceni Egyetem és a győri Petz Aladár Kórház. Az intézményi "névsort" a miniszter a januári, első kormányülésen terjeszti a kormány elé.

A kórházanként elnyerhető maximális összeg valamivel több mint 11,4 milliárd forint lehet.

Márciustól lehet bérkiegészítésre pályázni

Vojnik Mária államtitkár az egészségügyi intézmények által pályázható foglalkoztatási támogatásról számolt be. Elmondta, a maximálisan elnyerhető 3,043 milliárd forintból az orvosok, asszisztensek bérkiegészítést kapnának, lakhatási és utazási támogatásban részesülhetnek, illetve az átképzéshez nyújtana segítséget a pályázható pénz.

Ennek a támogatásnak a célja - folytatta az államtitkár - az orvosok, asszisztensek ágazatban tartása, a szakdolgozói létszámhiány enyhítése. Ez a pályázat - amelyet december 23-án ír ki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség - egyfordulós, és nem kell az intézményeknek önerőt felmutatniuk. A nyertes intézményeknek vállalniuk kell, hogy a bérkiegészítést két évig kapja a munkavállaló, és egy évig köteles a kórház őt továbbfoglalkoztatnia.

Az államtitkár közölte, a pályázat beadási határideje 2009. március 3-tól június 2-ig tart, az elnyerhető minimum összeg négy-, a maximum ötvenmillió forint lehet.