Januártól dárgul a posta

Vágólapra másolva!
A Magyar Posta Zrt. által továbbított küldemények hatósági díjai a legtöbb alapszolgáltatás esetében 5 forinttal emelkednek 2009. január 1-jével - közölte Tomecskó Tamás, a társaság szóvivője hétfőn az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A lakosság által leginkább igénybevett szolgáltatások, így a szabványlevél feladási díja 70 forintról 75 forintra nő, az 50 grammos levelezőlap ára 100 forintról 105 forintra emelkedik jövőre.

A tértivevényes különszolgáltatásért januártól 125 forintot, vagyis 5 forinttal többet kérnek a postákon, míg az ajánlott levelekért 10 forinttal többet, azaz 200 forintot. A "saját kézbe" szolgáltatás 190 forintba kerül majd.

Tomecskó Tamás hangsúlyozta: a módosítások nem érintik a belföldi elsőbbségi levél árát, míg a belföldi EMS gyorsposta szolgáltatás díja 15 százalékkal csökken.

A társaság szóvivője szerint az árváltoztatás a posta lakossági ügyfeleit érinti a legkisebb mértékben. A posta forgalmának 93-94 százalékát a vállalati ügyfelek indítják, míg az egyéni felhasználók átlagosan kevesebb mint két levelet adnak fel évente Magyarországon - fűzte hozzá.

Az Európai Unióban a Magyar Posta nyújtja a legolcsóbban a szolgáltatásait, hiszen a rendszerváltás óta eltelt közel másfél évtizedben jóval az infláció alatt emelte árait - jegyezte meg Tomecskó Tamás.