Százmilliárdhoz jutottak a gazdák

Vágólapra másolva!
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) december közepén megkezdte a területalapú támogatás európai uniós részének kifizetését a mintegy 188 ezer ügyfélnek, még 2008-ban több mint 100 milliárd forint jut el a gazdálkodókhoz - közölte az MVH kedden az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A 2008. évi egységes területalapú támogatás (SAPS) hektáronként 31 429 forint, a rendelet szerinti kifizetési időszak 2008. december 1-jétől 2009. június végéig tart - olvasható az MVH közleményében.

A közlemény szerint az MVH 23 milliárd forintot meghaladó összegű agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG) támogatást is átutal még ebben az évben az érintetteknek, ami a 2007 októberében elindított Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapot (EMVA) terheli.

Ebből az alapból eddig 26 jogcímet hirdettek meg, és a támogatások közel 40 százalékát már le is jegyezték a magyar gazdák. Ez azt jelenti, hogy a kötelezettségvállalás elérte a 442 milliárd forintot, az EMVA-kifizetések pedig meghaladták a 70 milliárdot - áll az MVH közleményében.