Áremelések '09: helyenként irracionális a drágulás

Vágólapra másolva!
Elképesztő különbségeket talált az [origo] a 2009-es áremelések között. Összeállításunkban ugyanis nemcsak az országos, hanem a helyi díjemelésekből is szemezgettünk. Így miközben a kormányzati propaganda az áram árának alacsony emelkedését és a gyógyszerek árcsökkenését hangsúlyozza, addig az önkormányzatok sokszor kétszámjegyű százalékokkal növelték a közüzemi díjakat. Találtunk - elszórva - 30 százalékos díjemeléseket is. Különösen kirívó Budapest áremelési politikája, amelyet nemrégiben még a Magyar Nemzeti Bank elnöke is hevesen kritizált. Máshol megpróbálják elkerülni a díjemelést, Győrben például a buszjáratok ritkításával érik ezt el.
Vágólapra másolva!

"A közszolgáltatások díjai Budapesten sokkoló mértékben emelkednek" - nyilatkozta Simor András. A jegybankelnök kemény bírálatát arra alapozta, hogy a fővárosban az önkormányzat felügyelete alá tartozó vállalatok bőven a várható infláció feletti mértékben emelik díjaikat. Simor kifejtette: nem is feltétlenül az áremelések mértéke a legnagyobb probléma, hanem a díjemelések rendszere. Hivatalosan szabályozott árakról beszélünk, ám ezek valójában monopolárak. Monopolszolgáltatók vannak, ahol a tulajdonos dönt az árak emeléséről, tehát nincs szó szabályozásról.

Ahol monopolszolgáltatók tevékenykednek, ott szükség lenne egy hatóságra, amely megszabja az árakat, illetve az emelések mértékét. A víz- és csatornázási művek, a hulladékszállító és közlekedési cégek esetében azonban nincs ilyen hatóság. A villamos energia és a gáz árának meghatározásába a Magyar Energia Hivatal (MEH) beleszólhat, erre lenne szükség az említett szolgáltatások esetében is. (Más kérdés, hogy a MEH áremelési javaslatai nem mindig valósulnak meg, a kormány ugyanis ellentmondhat.) Simor kijelentette: hosszabb távon az infláció szempontjából a drasztikus mértékű áremelések potenciális időzített bombát jelentenek.

Nézzük ezek után a főbb területeket, amelyekről Simor beszélt. A 2009-es áremelések többsége nem országosan, hanem helyi szinten lép életbe, éppen ezért a drágulásokról lehetetlen teljes képet adni. Az alábbiakban szinte csak ízelítőt nyújtunk a helyi, országos és regionális díjemelésekből. Először ágazatok szerint tekintjük át a helyzetet, és nemcsak az áremelésekről, hanem az esetleges új szolgáltatásokról is írunk. Az ágazatokon belül megpróbáljuk kiemelni a területi különbségeket. Cikkünk második részében pedig egyes településekkel foglalkozunk.

Városi tömegközlekedés

Átlagosan 7,9 százalékkal emelkednek a BKV jegy- és bérletárai Budapesten. Január 1-jétől több változtatást is bevezetnek, például az egységes budapesti bérletet. (Január 15-ig a napijegyen kívül a 2008-as áron lehet megvásárolni a BKV-jegyeket, mert a Fővárosi Közgyűlés túl későn döntött a drágításról, és nem sikerült időben kinyomtatni a jegyeket.) Mindenesetre 2009-ben egy vonaljegy ára 290, a helyszínen váltott vonaljegy 400, a 10 darabos gyűjtőjegy pedig 2600 forintba kerül.

A Fővárosi Közgyűlés döntése alapján újévtől bevezetendő egységes budapesti bérlet ára kilencezer forint, amelyért a tanulóknak, a nyugdíjasoknak és a kisgyerekeseknek 3550 forintot kell fizetniük. Az új bérlettel a főváros közigazgatási határain belül használni lehet a MÁV és a Volán járatait is.

Miközben a főváros drasztikusan növeli a díjakat immár évtizedek óta, több kisebb városban, így Komáromban, Oroszlányban, Salgótarjánban és Győrben nem lesz tarifaemelés. Győrben ez ugyanakkor teljesítménycsökkenéssel párosul. Debrecenben 4-11 százalékos, Tatabányán 9,55 százalékos a drágulás és Tatán is jelentősen emelkednek a viteldíjak. Esztergomban valamivel kisebb a növekedés, akárcsak Gyöngyösön, ahol 10 százalék alatti az emelkedés. Miskolcon mintegy 14 százalékkal drágul az utazás (bár itt vannak jelentős kedvezmények is). Szegeden 9,5 százalékkal emelik a tarifákat, Pécsett pedig majdnem 7 százalékkal, akárcsak Kecskeméten.

Távolsági közlekedés

A MÁV-Start Zrt. nem változtat a jelenleg érvényben lévő tarifákon - tudtuk meg a MÁV személyszállítással foglalkozó leányvállalatától. (A helyközi vasúti közlekedés tarifáit a Közlekedési Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium határozza meg.) Ugyanakkor a MÁV-Start szóvivője, Balogh-Fazekas Anita elmondta az [origo]-nak, hogy 2009 januárjától új terméket vezetnek be. Ez a START Klub Prémium Kártya, amellyel az utasok egy éven át korlátlanul utazhatnak a közforgalmi vasúti menetrendben meghirdetett valamennyi belföldi járaton, jegyváltás nélkül. Mindemellett a 2008-ban bevezetett START Klub Kártya és a 30 napos bérlet is elérhető 2009-ben.

A Volán társaságok 2008. december 14-étől a díjszámítási távolságokat GPS alapú technológiával határozzák meg. Így a Volánbusz Zrt. is e mérés alapján kalkulál. A cég honlapján arról tájékoztat, hogy a változtatás miatt az egyes járatoknál alkalmazott távolságok és így a díjszabások is módosulhatnak. A 2008. december 13-áig megváltott bérletjegyek egész hónapban érvényesek, míg 2009. január 1-jétől már az új távolságnak megfelelő bérletjegy váltása szükséges - hangsúlyozza a cég. (A helyi Volán társaságok tarifamódosításai közül néhány szerepel az [origo] összeállításában, ezek az adott településnél vagy térségnél találhatók meg.)

Távhő

Óriási különbségek mutatkoznak a távfűtés területén Magyarországon. Szombathelyen, ahol októberben is emeltek, januártól újabb 17 százalékos díjemelés lesz. Budapesten viszont akár 8,5 százalékos is lehet a csökkenés, bár biztosra egyelőre csak 3 százalékos mérséklést vehetnek a fővárosi fogyasztók. Ez azt jelenti, hogy 25 százalékos a különbség az ország két "végpontja" között, ha a távfűtési díjemeléseket nézzük. Szegeden csaknem 10, Pécsett majdnem 8 százalékos a drágulás, míg Miskolcon nem változik a díj.

Mindemellett életbe lépnek kormányzati támogatások is ezen a területen, így összességében még ahol nem lesz díjemelés, ott is csökkenhetnek a fizetendő számlaösszegek. Szegeden pedig, ahol 10 százalékos a díjemelés, a különböző kompenzációs rendszerek révén végül is várhatóan 3 százalékkal kell majd többet fizetniük a fogyasztóknak.

A parlament döntése értelmében ugyanis januártól minden fogyasztó, aki nem jogosult a szociális távhőtámogatásra, az év első és utolsó három hónapjában havi 1150 forint távhődíjjuttatásban részesül. Idén továbbra is azok a családok kaphatnak szociális alapon kompenzációt, amelyeknél az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 3,5-szeresét. A távhőkompenzáció 2008 októberi változása miatt mindez azt jelenti, hogy 2009. január 1-jén mintegy 341 ezerrel több háztartás jogosult a támogatásra, mint egy évvel korábban.

Budapesten az úgynevezett hődíj - amely csak egyik összetevője a távfűtési költségeknek - 5 százalékkal bizonyosan csökken január elsejétől. "Ez várhatóan 3-3,5 százalékos csökkenést jelent az egész évben fizetendő összeget nézve" - mondta Balog Róbert, a Főtáv kommunikációs vezetője az [origo]-nak. A Főtáv ezen felül csökkentené a távhő alapdíját is, erről a Fővárosi Közgyűlés januári ülésén dönt az [origo] információi szerint. Ha a hődíj mellett az alapdíj is csökkenne - továbbá figyelembe vesszük az országos kompenzációt -, akkor a három döntés együttes hatásaként 2009-ben közel 23 ezer forinttal - 8,5 százalékkal - mérséklődne egy átlaglakás távhőköltsége Budapesten - tudtuk meg a Főpolgármesteri Hivataltól. Ezen felül továbbra is jár a 10 százalékos alapdíjkedvezmény azoknak, akik csatlakoznak a Főtáv ÖKOPlusz programjához, és korszerűsítik fűtésrendszerüket.

Gáz, áram, víz

Nem változik a gáz ára a közüzemi fogyasztóknak 2009-ben - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő december 30-án. A gázár 2008-ban négyszer drágult Magyarországon, miközben júliustól decemberig az olaj ára - amelyhez a földgáz is igazodik általában - a világpiacon 147-ről 39 dollárra csökkent. A Gazprom egy orosz lap értesülései szerint 2009-ben 30 százalékkal csökkenteni fogja az exportált gáz árát, márpedig Magyarország jelentős mértékben függ a világ legnagyobb gázkitermelő cégétől. A gázárakhoz hozzátartozik, hogy komoly állami kompenzáció is jár a fogyasztók nagy részének. Idén továbbra is azok a családok kaphatnak szociális alapon gáz- és távhőkompenzációt, amelyeknél az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 3,5-szeresét.

Január 1-jétől 2,9 százalékkal emelkedik a lakossági áram ára. A tervezett inflációnál kisebb mértékű drágulás egy átlagos magyar háztartás számára havi 180 forint többletkiadást jelent. Az áram termelői árának csökkenése tette lehetővé, hogy a lakossági díj az inflációtól (4,5 százalék) elmaradó mértékben emelkedjen januártól.

Országszerte 6-7 százalékos vízdíjemelést javasolt korábban 2009-re a Magyar Víziközmű Szövetség. Budapesten ennél jobban, 8 százalékkal drágul a vízdíj, viszont Győr-Moson-Sopron megyében a Pannon-Víz Zrt. 5,3 százalékos áremelésről döntött, Győr városában is hasonló mértékű az emelés. Debrecenben 6,3 százalékos a drágulás. Miskolcon is nagyjából ennyi, 6 százalékos az emelés. Szolnokon bonyolult emelések történtek, amelyek 7,5 (vízdíj) és 15 százalék (vízterhelési díj) között mozognak a különböző tételeken belül. Szombathelyen 4 százalékos a drágulás. Mosonmagyaróváron a lakossági ivóvíz 9,27 százalékkal lesz drágább.

Közüzemi szolgáltatások

Bár Győrben a települési hulladékok áremeléséhez hasonló, 12 százalékos emelést terveztek a "szippantósok" is, a városatyák ezt nem szavazták meg, így marad minden a régiben, nem lesz drágulás e tekintetben a megyeszékhelyen 2009-ben. Budapesten ez 7 százalékkal kerül többe 2009-ben, míg a normál csatornázási díj 9 százalékkal drágul. A csatornadíj és a szippantás Debrecenben egyaránt 6,3 százalékkal kerül többe. Miskolcon és Szombathelyen 6 százalékkal drágul a csatornadíj. Szolnokon az alapdíj 15, a csatornadíj 7,5 százalékkal nő. Mosonmagyaróváron a csatornadíj 30,16 százalékkal emelkedik, amit a tervezett szennyvíztisztító-beruházással indokoltak.

Budapesten elképesztő mértékben, 14 százalékkal nő a szemétdíj. Nagykanizsán viszont még ennél is jobban, 20 százalékkal. Szegeden és Debrecenben 6,5, Miskolcon 6 százalék a drágulás. Győrben 12 százalékkal többért szállítják el a szilárd hulladékot.

Budapesten 7 százalékkal emelkedik a kéményseprés díjszabása, Győrben 5 százalékkal drágul, Debrecenben ugyanez 6,3 százalékkal kerül majd többe.

Posta, autópálya, gyógyszerek

A Magyar Posta Zrt. által továbbított küldemények hatósági díjai a legtöbb alapszolgáltatás esetében 5 forinttal emelkednek 2009. január 1-jével. A szabványlevél feladási díja 70 forintról 75 forintra nő, az 50 grammos levelezőlap ára 100 forintról 105 forintra emelkedik. A tértivevényes különszolgáltatásért januártól 125 forintot, vagyis 5 forinttal többet kérnek a postákon, míg az ajánlott levelekért 10 forinttal többet, azaz 200 forintot. A "saját kézbe" szolgáltatás 190 forintba kerül. A módosítások nem érintik a belföldi elsőbbségi levél árát, míg a belföldi EMS gyorsposta szolgáltatás díja 15 százalékkal csökken.

Változatlan marad az autópálya-matricák ára. A matricák árának meghatározása a mindenkori közlekedési miniszter hatásköre.

Januártól 353 gyógyszer ára csökken, átlagosan 3,76 százalékkal. A legnagyobb mértékben, 36 százalékkal egy onkológiai készítményé. A 353 olcsóbban árult készítmény közül az emésztőrendszeri panaszok kezelésére 74, szív-érrendszeri panaszok kezelésére 137, a központi idegrendszer gyógyítására 64 gyógyszer szolgál.