Hitelt kap Fehéroroszország az IMF-től

Vágólapra másolva!
Hitelt kap Fehéroroszország is a Nemzetközi Valutalaptól. A 2,5 milliárd dolláros keret már akár januártól az ország rendelkezésére állhat.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2,5 milliárd dolláros készenléti hitelkeretben állapodott meg Fehérorszországgal. A megállapodást várhatóan januárban hagyják jóvá, utána Fehéroroszország azonnal lehívhatja az első, 800 millió dolláros részletet.

Ez a program segíteni fogja Fehéroroszországot a kiigazításokban, amelyeket a külső eredetű megrázkódtatások tesznek szükségessé - olvasható az IMF közleményében, amelyet az alap vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn írt alá.

A közlemény szerint a kiigazítások közt a költségvetési mértéktartás, az állami beruházások visszafogása, a bankok kölcsönpolitikájának irányítása, a közszférában érvényesítendő bérmérséklet szerepel, továbbá a szociális védőháló megerősítése a legjobban rászorulók számára, az IMF közleménye szerint.

Az IMF az utóbbi hónapokban több országnak nyújtott hitelt a pénzügyi válság kezdete óta, így Izlandnak, Pakisztánnak illetve Magyarországnak is.