Tavaly sem kartell, sem erőfölény nem volt

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2008-ban 165 versenyfelügyeleti eljárást folytatott le, valamivel kevesebbet, mint az előző években, a határozatok 61 esetben állapították meg a versenytörvény megsértését, s a hivatal összesen 716,7 millió forint összegű bírságot szabott ki.
Vágólapra másolva!

A múlt évben a fogyasztók megtévesztése miatt indította a legtöbb eljárást a GVH, az internet- és banki szolgáltatások megtévesztő hirdetése mellett visszatérő vétségnek számított egyebek közt az is, hogy a reklámokban bizonyos termékeknek megalapozatlanul gyógyhatást vagy egészségmegőrző hatást tulajdonítottak.

A hivatal kartellezés miatt 2008-ban 28 vizsgálat indított, ám bírságot egy esetben sem szabott ki. A fő eredmény e téren az volt, hogy sikerlt felfedezni néhány komoly kartellt; a taxisok, a molnárok vagy éppen a betongyártók ügyében jelenleg is zajlik a versenyhivatali vizsgálat - összegzi a tavalyi évet a GVH keddi közleménye.

Erőfölénnyel sem élt vissza senki, legalábbis nem állapított meg ilyet a hivatal és ugyancsak nem szabott ki bírságot ilyen címen - a legnagyobb horderejű esetek kötelezettségvállalással zárultak. A GVH szerint fontos eredménynek tekinthető például, hogy a Tesco a versenyhatóság közbenjárására kénytelen volt átalakítani beszállítói szerződéseit.

A jogsértések esetében első fokon eljáró Fővárosi Bíróság 90, a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla pedig több mint 93 százalékban hagyta helyben a versenyhatóság határozatait - derül ki a versenyhivatal közleményéből.