Nem megoldás, viszont drága az olajradiátor

Vágólapra másolva!
Bár a lakosság gyakorlatilag felvásárolta az alternatív mobil fütőeszközöket, ezek még rövid távon sem alkalmasak a vezetékes gázra épült fűtési megoldások helyettesítésére. Nem beszélve arról, hogy működtetésük lényegesen drágább.
Vágólapra másolva!

A sajtóban - köztük a Népszabadságban - megjelent hírek szerint a gázválság miatt az otthon melegét biztosító olajradiátorok, illetve az elektromos úton és gázpalackkal működtetett hősugárzók iránti kereslet ugrásszerűen megnövekedett. (Az olajradiátorok ára egyébként 5-10 ezer forinttól indul.)

Számos barkácsáruházban telefonos érdeklődésünkre jelezték, hogy budapesti egységeikben elfogytak az olajradiátorok. Az újabb szállítmány a beszállítótól függ, várhatóan pár napon belül feltöltik a készleteket. Gázzal működtetett hősugárzókból csütörtök reggel volt néhány darab, ám kora estére ezek is elfogytak.

Szakértők szerint egyelőre nem lehet megmondani, hogy az olajradiátorok iránti kereslet elmúlt napokban látott megugrását mi okozta. Vélhetően több tényező áll a háttérben, ezek közül az egyik legfontosabb a gázvita, vagyis az emberek félnek attól, hogy leáll a lakossági gázszolgáltatás és nem tudnak majd fűteni. Ezért igyekeznek alternatív megoldásokat keresni. Az áruházláncnál ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a hirtelen jött hideg időjárás is szerepet játszik a forgalombővülésben, és nem szabad elfelejteni, hogy a szóban forgó berendezéseknek most van a szezonjuk.

Nem megfelelő és nagyon drága megoldás az olajradiátor

A gázválság előbb-utóbb véget ér, mert senkinek nem érdeke a mostani bizonytalan állapot fenntartása. Az viszont nem mellékes, mikor zárul a gázvita, télen, mínusz húsz fokban, vagy az enyhébb tavaszi hónapokban - nyilatkozta az [origo]-nak dr. Boross Norbert, a német EnBW AG és az RWE AG többségi tulajdonában lévő két magyarországi áramszolgáltató, az Elmű és az Émász szóvivője.

Boross úgy véli, hogy villamos energián alapuló fűtéssel nem lehet helyettesíteni a gázfűtést. A magyar erőművek ugyan győznék a termelést, de a háztartások villamos hálózatát nem erre találták ki. Az átlagos lakásokban, családi házak falaiban futó vezetékek egy vagy két - 2 kilowattos - olajradiátor működtetését képesek biztosítani, miközben egy gázkazán 50 kilowattos teljesítménnyel bír. Az üzletekben kapható olajradiátorok legfeljebb egy kis szoba felfűtésére alkalmasak, vagy egy tavaszi hónapban a hőmérséklet temperálására, egy családi ház melegen tartására a téli hónapokban semmiképpen - tette hozzá a szóvivő, aki jelezte, az olajradiátor mindenesetre a legbiztonságosabb a boltban kapható villanyárammal működő fűtőberendezések közül. A hősugárzó például gyorsan túlhevülhet, emiatt nem lehet hosszú ideig használni.

Nem mellékes emellett az olajradiátor fogyasztása sem, ami igencsak megdobhatja az áramszámlát. Havonta közel 25 ezer forint költség jut egy radiátorra.

A havi fogyasztást az Elmű honlapjának áramdíj-kalkulátorával számoltuk ki. Azt feltételeztük, hogy nappal 5, éjszaka 8 órán keresztül ad meleget az olajradiátor, így az energiadíj 13 007, a rendszerhasználati költség 7454 forint. További kiadást jelent a 261 forintos "VET 147. §-a alapján fizetendő pénzeszközök" címen fizetendő díj, valamint a húszszázalékos adó, így egy olajradiátor fent ismertetett működtetés mellett 24 867 forintba kerül havonta.

A gázpalackot is viszik

A palackos gáz iránti kereslet számottevő, 10-15 százalékos növekedését lehet tapasztalni az elmúlt napokban a korábbi évekhez mérten - mondta az [origo]-nak Kirilly Tamás, a holland SHV Holdings tulajdonban lévő Prímagáz Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese. Azt persze mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a legutóbbi három tél kifejezetten enyhe volt, így vélhetően mérsékeltebb volt a kereslet a palackos probán-bután gázzal működő mobil fűtőtestek iránt (egy palack ára beszerzési helytől fűggően 3600-3900 forint).

Számítások szerint egy sztenderd méretű, jól szigetelt családi ház éves fűtési szükséglete - palackos gázzal működő hősugárzó használata esetén - mintegy 1,5 tonna propán-bután gáz, ennek költsége hozzávetőleg 400 ezer forint. Olcsónak tehát ez a fűtési lehetőség sem mondható, igaz, nem is nevezhető elterjedtnek. Magyarországon 10-12 ezer háztartásban alkalmaznak ilyet, inkább jellemző egyedi épületekben, illetve ott, ahol nincs vezetékes gáz. A palackos pb-gáz energiatartalmát tekintve fajlagosan 20-30 százalékkal drágább, mint a vezetékes metángáz.