Jól alakult a tavalyi államháztartási hiány

Vágólapra másolva!
Az államháztartás pénzforgalmi hiánya a GDP 3,3 százaléka 2008-ban - közölte a Pénzügyminisztérium csütörtökön. Ez jobb, mint a prognózisban szereplő 3,4 százalék, és közel van az euróbevezetés egyik feltételéhez, a GDP-arányos 3 százalékos hiányhoz.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás pénzforgalmi hiánya 2008-ban - önkormányzatok nélkül - a GDP 3,3 százaléka lett. Decemberben a prognózisnak megfelelően a központi költségvetés jelentős többlettel, a társadalombiztosítási és az elkülönített állami pénzalapok hiánnyal zártak. Az államháztartás többlete decemberben - önkormányzatok nélkül - 68,6 milliárd forint lett. A tárca prognózisa decemberre 60,9 milliárd forint volt.

A központi költségvetés 111,9 milliárd forintos többlettel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 2,3 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 41 milliárd forintos hiánnyal zártak. A múlt esztendőben az államháztartás hiánya - helyi önkormányzatok nélkül - 907,1 milliárd forint lett. A Pénzügyminisztérium prognózisában 914,8 milliárd forintos deficitet várt. Az éves deficit 2008-ban a 3,4 százalékos GDP arányos prognózishoz képest 0,1 százalékponttal kisebb lett.