Az étolaj drágult a leginkább

Vágólapra másolva!
A legnagyobb forgalmú tíz élelmiszer közül az étolaj 28 százalékkal drágult a múlt évben, és ezzel az első helyen áll, míg a sor végén a sör található 1,4 százalékos drágulással - az adatokat az ACNielsen Piackutató Kft. elemzése tartalmazza.
Vágólapra másolva!

Az első tíz legnagyobb forgalmú termék árdrágulásában az étolaj vezet, ebből egy liter ára 338 forintról 431 forintra emelkedett. A sör literenkénti ára 276 forintról 280 forintra 1,4 százalékkal, míg az ásványvíz literjének ára 51 forintról 52 forintra nőtt, így az áremelkedés 2 százalék.

A csokoládé szeletek ára 11 százalékkal emelkedett, így egy kilogramm 1996 forintba került múlt év novemberének végén. A húskészítmények árai 5 százalékkal 1238 forintra, míg a sajtoké 4 százalékkal 1590 forintra emelkedtek kilogrammonként egy év alatt.

A piackutató cég a fogyasztók reakcióit is mérte. Úgy találta, hogy a helyettesítő olcsóbb termékek forgalma nőtt, például kolbász és szalámi helyett párizsit és más olcsóbb felvágottakat vásároltak a vevők. A hagyományos üzletek helyett pedig a diszkont áruházakat részesítették előnyben. Az elemzés a 2008. október-novemberi adatokat vetette össze az egy évvel korábbi hasonló időszak áraival.