Saját erőből lábalna ki a válságból a Daimler

Vágólapra másolva!
Több tízezer alkalmazottja számára rövidített munkaidőt rendelt el hétfőtől a Daimler. A Mercedeseket is gyártó tekintélyes német autógyár az elmúlt hónapok rendkívül súlyos értékesítési nehézségei miatt határozta el a döntést.
Vágólapra másolva!

A döntés a Daimler több németországi üzemét érinti, így egyebek között Stuttgart melletti untertürkheimi üzemet, valamint a konszern legnagyobb németországi gyárát, a sindelfingeni gyárat.

Az elhatározott intézkedés keretében az érintett alkalmazottak március végéig több Daimler-gyárban heti négy - sőt egyes esetekben heti három - napot dolgoznak. Hétfői értesülések szerint a rövidített munkaidő mintegy 35 ezer alkalmazottra vonatkozik.

Mindezzel összefüggésben a Daimler vezetői azt hangoztatták, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező autógyár saját erőből igyekszik úrrá lenni az egész autóipart sújtó válságon, s nem kíván külső segítséget igénybe venni.

Ismeretes, hogy az elsősorban az anyavállalat General Motors pénzügyi válsága miatt nehéz helyzetbe került Opel kormányzati támogatásért, azaz több mint 1 milliárdos állami garanciavállalásért folyamodott, amiről állítólag az elkövetkező hetekben születik végleges döntés. A nyilatkozatok szerint azonban a Daimler nem kíván hasonló garanciáért folyamodni.

Dieter Zetsche, a stuttgarti székhelyű konszern elnöke egy interjúban azt hangoztatta: a Daimler minden lehetőséget meg kíván ragadni annak érdekében, hogy elbocsátások nélkül legyen úrrá a kereslet visszaesése okozta válságon. Korábban ugyanis olyan sajtóértesülések jelentek meg, amelyek szerint a konszern egy nagyszabású takarékossági program keretében több ezer alkalmazott elbocsátását tervezi.

A Daimler - a legtöbb német autógyárhoz hasonlóan - 2008-ban az előzetes várakozásoktól elmaradó évet zárt. Az értékesítés az előző esztendőhöz képest mintegy 2,3 százalékkal esett vissza, s különösen az elmúlt év utolsó negyedében volt jelentős a visszaesés.

A konszern tavaly decemberben ugyancsak több tízezer alkalmazottja számára meghosszabbított, négy hétből álló karácsonyi szabadságot rendelt el. Értesülések szerint a rövidített munkaidő tartamára az eredeti munkabér maximum 80 százalékát kapják az érintett alkalmazottak. Mindezzel egy időben nem zárta ki a rövidített munkaidő elrendelésének lehetőségét a Volkswagen sem.