Meghallgatnák Verest és Simort IMF-ügyben

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ az Országgyűlés költségvetési bizottságának összehívását kezdeményezi, melyen meghallgatnák Veres János pénzügyminiszter, valamint Simor András jegybankelnök beszámolóját az IMF-hitelkerettel kapcsolatos helyzetről és problémákról.
Vágólapra másolva!

A szabad demokraták szerint az állami kiadások csökkentésére van szükség, különben az IMF-mentőcsomag sem tud segíteni Magyarországon. Hozzáteszik, Magyarország újra válaszút előtt áll: ha közelebb akar kerülni Európához, akkor alkalmazkodik, ha nem, akkor elesik az IMF-hiteltől is, és európai sereghajtóvá válik.

Az IMF vezérigazgatójának, Dominique Strauss-Kahnnak a magyarországi látogatása kapcsán úgy fogalmaznak: nem azért érkezett, hogy dicsérjen, hanem azért, hogy válaszokat kapjon a kormány eddigi intézkedéseivel kapcsolatos kérdésekre.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az SZDSZ a költségvetés támogatásakor hangsúlyozta: az államcsődnél nincs rosszabb, és azt csak elfogadott büdzsével lehet elkerülni. Hozzáteszik, hogy Magyarország 2009-es költségvetése véleményük szerint nem jó, mert túl sok bevétellel és túl magas inflációval kalkulál, miközben rendszerszintű átalakításokat nem kíván finanszírozni.

A közlemény kitér rá, hogy az SZDSZ azt is világossá tette, az elfogadott költségvetés keretszámai egészen biztosan nem lesznek tarthatóak. A liberálisok úgy látják, Veres János pénzügyminiszternek nagyobb bátorságra lett volna szükség a tényekkel való szembenézéshez. Az írás leszögezi: legalább 200 milliárd forintos további állami kiadáscsökkentésre volna szükség, vagy a költségvetési hiány olyan magasra szökik, hogy elesünk az IMF-hitelektől, és Magyarországon nagyon sokáig nem lesz euró. Euróra viszont a szabad demokraták szerint a lehető leghamarabb, már 2012-ben égető szükség van.

Hangot adnak annak a véleményüknek is, hogy magyar adófizetők és vállalkozások már eddig is erőn felül adóztak, ezért az SZDSZ már most jelezte: ha a kormány adóemelésből kívánja finanszírozni az állami túlköltekezésből adódó lyukak befoltozását, abban nem lesznek partnerek. Azért, mert véleményük szerint a gazdaság erősítéséhez sokkal inkább reformokra, szerkezeti átalakításokra, az adók és az állami kiadások csökkentésére van szükség.

Felhívták arra is a figyelmet, hogy az állami költségeket csökkentő javaslatokat az SZDSZ beterjesztette a Parlament elé, de azokat a szocialisták elutasították. A szabad demokraták viszont ezeknek a javaslatoknak a felfrissített változatával készülnek az IMF-fel való találkozásra - hangsúlyozták.