Egyre több a fizetésképtelen cég

Vágólapra másolva!
Az idén tovább emelkedik a fizetésképtelen cégek száma, és romlik a vállalkozások hitelképessége is a Coface Hungary szerint.
Vágólapra másolva!

Az exporthitel-biztosító szerdai közleményében kifejti: a több mint egymillió magyar gazdasági szervezetből ma, csak mintegy 40 ezer számít hitelképesnek, s a gazdasági válság miatt az arány várhatóan tovább romlik.

Tavaly mintegy 14 százalékkal nőtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója, így 2008-ban a vállalkozások 4 százaléka nem tudta teljesíteni kötelezettségeit. A növekedés nem haladja meg ugyan az előző évi arányokat, ám az idén várhatóan tovább romlik a helyzet.

Az árbevétel szerinti megoszlását figyelembe véve, a legtöbb fizetésképtelenségi eljárást a 20 millió forint fogalom alatti mikrocégek, valamint a 20 és 300 millió forint közti, a családi kereteket éppen kinőtt cégek ellen folytatták 2008-ban. Az eljárások százalékos megoszlásához hasonlóan a magyar vállalkozások 73 százalékának éves forgalma még a 20 millió forintot sem haladja meg - áll a közleményben.

Az ágazati sajátosságokat figyelembe véve a fizetésképtelenségi eljárások többségét továbbra is az építőipari és kis-, illetve nagykereskedelmi cégek ellen indították: az összes magyar fizetésképtelenségi eljárás 26 százalékát kereskedelmi vállalkozások, további 17 százalékát pedig építőipari cégek ellen indították az elmúlt évben.

Az elemzés szerint a magyar gazdaságban még mindig tömegesen vannak jelen a kényszervállalkozások. Mivel ezek nem végeznek valódi gazdasági teljesítményt, eltűnésük nem fogja érdemben befolyásolni az ország gazdasági mutatóit.