Több mint 6 százalékos a tavalyi infláció

Vágólapra másolva!
A fogyasztói árak 2008-ban átlagosan 6,1 százalékkal emelkedtek, decemberben 3,5 százalékkal voltak magasabbak, mint 2007 decemberében és 0,3 százalékkal csökkentek 2008 novemberéhez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. A 3,5 százalékos decemberi drágulás alatta maradt az elemzők 3,9 százaklékos várakozásainak.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A decemberi inflációt a jelentősen csökkentették a zuhanó üzemanyagárak.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője szerint nem volt váratlan a novemberi gyenge teljesítmény mértéke, inkább csak az, hogy a gazdasági válság ilyen gyorsan éreztette hatását a magyar iparban.

Az elemző a 2008 decemberi infláció mértékét értékelve elmondta: ha az energiaárak az elmúlt 2 hónaphoz hasonlóan nem emelkednek, akkor januárban még a decemberi 3,5 százalékos fogyasztói-áremelkedésnél is kedvezőbb infláció lehet.

Török Bálint kiemelte: ami az inflációt illeti, jóval a jelenlegi szint alatt is lehetne a jegybanki alapkamat, azonban a nemzetközi feltételek nem biztos, hogy megengedik a kamatcsökkentést. A hétfői kamatdöntéssel kapcsolatban az elemző hozzátette: várhatóan óvatos marad a monetáris tanács és a jelenlegi 10 százalékon hagyja az alapkamatot, azonban az is megeshet, hogy az MNB megpróbálkozik egy 50 bázispontos kamatcsökkentéssel.

Enyhül a nyomás, lehetne áfát emelni

Az idei inflációra vonatkozó előrejelzések szerint további lassulás várható, a Reuters legutóbbi elemzői konszenzusa 2,5 százalékos éves átlagos árindex várható. Felülírhatja azonban a prognózisokat egy áfaemelés, amire a korábban tervezettnél nagyobb gazdasági visszaesés miatt lehet szükség.

A Népszabadságnak nyilatkozó szakértők szerint kézenfekvő megoldás lenne az áfaemeléssel korrigálni a 60-100 milliárd forintos kiesést eredményező GDP-csökkenést. Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője szerint az áfa 2 százalékpontos növelése elegendő lenne, egy 3 százalékpontos emelés ugyanis már jóval nagyobb, 250-300 milliárd forintos bevételt jelentene. Kondrát Zsolt, az MKB Bank szakértője ehhez hozzátette: az áfaemelés azért is lehet jó megoldás, mert az most nem okozna inflációs gondokat, hiszen az árindex a tervezettnél jóval alacsonyabb lehet.

Suppan Gergely, a Takarékbank szakértője ugyanakkor nem tartaná szerencsésnek az áfaemelést, mondván a magyar gazdaság most is túl van adóztatva, és egy ilyen lépés csak tovább rontaná az amúgy is depressziós hangulatot. Oszkó Péter, a deloitte tanácsadó cég elnöke Suppan véleményével összhangban azt mondta: a korábban vártnál nagyobb GDP-csökkenés miatt keletkező kiesést kizárólag a kiadások csökkentésével szabad ellensúlyozni.