Pozsony is felszabadítja a gázfogyasztást

Vágólapra másolva!
Szlovákia hétfőtől feloldja a földgázellátásban múlt hét elején bevezetett korlátozásokat - jelentette be Robert Fico szlovák miniszterelnök rendkívüli sajtóértekezleten pénteken este Pozsonyban.
Vágólapra másolva!

"Hétfőtől kezdve korlátozások nélkül lesz földgázellátás; az ipari miniszter szombaton adja ki erre az utasítást" - közölte a kormányfő. Fico elmondta: az orosz gázszállítások leállása következtében Szlovákia "nagyon veszélyes" helyzetbe került, mert a földgáz 98-99 százalékát származik Oroszországból.

A szlovák kormányfő pénteken Prágában tárgyalt arról, hogyan kaphatna Szlovákia földgázt az északi Jamal vezetéken keresztül. Fico szerint a tárgyalások sikeresek voltak, s ez a forrás a következő napokban "használható".
Ivan Gasparovic szlovák államfő szintén pénteken Kijevben járt, ahol a szlovák gázproblémák másik megoldási lehetőségéről tárgyalt. "Nehéz tárgyalások voltak. Sikerült azonban elérnünk, hogy Ukrajna hajlandó a csereakcióra" - jelentette ki a sajtóértekezleten Gasparovic. A csereakció lényege, hogy Oroszország a keleti ukrán tárolókba annyi földgázt adna, amennyit Kijev nyugati tárolóiból adna Szlovákiának. "Műszakilag az akció elő van készítve, s szükség esetén megvalósítható" - mondta Lubomír Jahnátek szlovák ipari miniszter.

A január 7-e óta érvényben lévő gázellátási szükségállapot elvileg azt jelenti, hogy minden olyan cég, amely évente több mint 60 ezer köbméter gázt fogyaszt, azonnali hatállyal leállt, nem termel, és berendezéseit csak a technológiai minimumon működteti. Szlovákia ennek következtében naponta mintegy 100 millió euró kárt szenved. A lakossági gázellátás nem volt korlátozva.