Veszteségbe fordul az Air China

Vágólapra másolva!
Kína legnagyobb légitársasága, az Air China arra számít, hogy nyolc nyereséges esztendő után veszteséggel fogja zárni a tavalyi évet, amely többek között az utazási kedv visszaesésének, illetve a rosszul kalkulált üzemanyagáraknak köszönhető.
Vágólapra másolva!

Az Air China papíron 6,8 milliárd jüan (208 milliárd forint) veszteséget jelentett az ingadozó üzemanyagárak miatt, miközben a társaság 2007-ben 3,88 milliárd jüan (119 milliárd forint) nyereséget ért el. A China Southern és a China Eastern is veszteségre számít, miután az üzemanyagárak kevesebb mint 6 hónap alatt 70 százalékot estek.

"Az Air China a globális válságnak jobban ki van téve, mint a China Southern és a China Eastern" - mondta Li Csün (Li Jun), a sanghaji Everbright Securities befektetési vállalat elemzője.

A Bloomberg News adatai szerint a légitársaság 2000 óta nyereséges volt, és ez hozzájárult ahhoz, hogy kínai vetélytársaival szemben kiterjedtebb külföldi hálózatot hozzon létre.

Nagyságából adódóan az üzemanyag-felhasználását is pontosabban előre tudta tervezni, ezzel pedig az emelkedő üzemanyagárak hatását is korlátozni tudta. Az Air China személyforgalma 1,7 százalékkal 34,2 millióra csökkent 2008-ban, amelyre öt év óta nem volt példa, a teherszállítás pedig 3,8 százalékkal 898 962 tonnára mérséklődött.