Nőtt a szlovák munkanélküliség

Vágólapra másolva!
Nyolc százalék fölé emelkedett decemberben a munkanélküliség Szlovákiában: a szlovák munkaügyi hivatal keddi közlése szerint decemberben 8,39 százalékra nőtt a munkanélküliek aránya, 2007 áprilisa óta ez a legmagasabb adat. Novemberben ez a mutató 7,8 százalék volt. Éves mértékben decemberben 0,4 százalékponttal nőtt a munkanélküliség.
Vágólapra másolva!

A munkaügyi hivatalokban nyilvántartott személyek száma 218 920-re emelkedett decemberben a novemberi 203 430-ról. A legmagasabb - 20 százalékot is meghaladó - munkanélküliséget a közép- és kelet-szlovákiai kerület három déli járásában mutatták ki. Ezekben a régiókban jelentős számú magyar nemzetiségű lakos él. Legkisebb a munkanélküliség hagyományosan Pozsonyban.

A szlovák statisztikai hivatal, amely más módszerrel tartja nyilván az adatokat, szintén keddi közlése szerint a tavalyi év harmadik negyedében a munkanélküliségi ráta Szlovákiában elérte a kilenc százalékot. Csehországban decemberben a munkanélküliségi mutató 5,3 százalék volt, magasabb mint novemberben. Összesen 335 ezer ember volt munka nélkül.