Teljesült az euróbevezetés egyik feltétele

Vágólapra másolva!
Az államháztartás - önkormányzatok nélkül - decemberben 68,6 milliárd forint többlettel zárt, 2008 egészében 907,1 milliárd forint hiánnyal, ami a bruttó hazai termék (GDP) 3,3 százaléka - jelentette be Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára kedden sajtótájékoztatón Budapesten. Januárra a Pénzügyminisztérium - önkormányzatok nélkül - 39 milliárd forint többletet vár, ami a GDP 0,1 százaléka.
Vágólapra másolva!

A hiányt a magánnyugdíj-pénztári korrekció 0,6 százalékkal csökkenti - jelezte az államtitkár, ami azt jelenti, Magyarország államháztartási mérlege megfelel a maastrichti, GDP-arányosan 3,0 százalékos hiányt lehetővé tevő egyik feltételnek. A konvergenciaprogram 2008-ra GDP-arányosan 4,1 százalékos államháztartási hiányt írt elő.

Keller László a tavalyi várható plusz/mínusz 0,2 százalékos eltéréssel megvalósuló 3,3 százalékos eredményszemléletű hiány kapcsán emlékeztetett: 2006-ban 9,3 százalékos, 2007-ben 4,9 százalékos volt a deficit.

Már látszanak a válság hatásai

A múlt év utolsó hónapjában az adó- és járulékbevételeknél már megmutatkoztak a világgazdasági válság hatásai - jelezte Keller László. Társasági adóból a vártnál 40,1 milliárd forinttal, az áfából 9,8 milliárddal kevesebb folyt be decemberben. Ugyanakkor személyi jövedelemadóból a prognózisnál 8,8 milliárd forinttal, a társasági különadóból 10 milliárddal több érkezett be decemberben a költségvetésbe.

Az eredeti 2008. évi pénzforgalmi hiányprognózis a GDP 4,0 százaléka volt. Az államháztartás pénzforgalmi deficitje - önkormányzatok nélkül - a 2008. évi előirányzathoz képest több mint 200 milliárd forinttal lett kisebb.

A szigorítások miatt is csökkent a hiány

Ebben nemcsak az játszott szerepet, hogy év közben az államháztartási folyamatok kedvezőbben alakultak a vártnál, hanem a világgazdasági válság nyomán a kormány által októberben meghozott hiánycsökkentő - a deficitet 0,4 százalékponttal mérséklő - intézkedések is - magyarázta Keller László.

Az államtitkár kiemelte az államháztartás elsődleges egyenlegében - amely nem tartalmazza a kamatfizetést - elért 144,1 milliárd forintos többletet, amely 512 milliárd forinttal kedvezőbb a 2007. évinél.

A tárca előrejelzése szerint az államháztartás 2008. évi eredményszemléletű, az európai uniós normáknak megfelelő egyenlege - ami már tartalmazza az önkormányzatok mérlegét is - a GDP 3,3 százaléka lesz, plusz/mínusz 0,2 százalékos eltéréssel. A végleges adat tavasz végén válhat ismertté.

Kiszámolták az adóemelések hatásait

A Pénzügyminisztérium szakértői elmondták: egyszázalékos áfaemelés bruttó hatása a költségvetésben 12 hónap alatt 80 milliárd, nettó hatása 60 milliárd forintot tenne ki, az szja sávjának 100 ezer forintos változtatása 20 milliárdot, egy százalékos szja-változtatás pedig 20-30 milliárdot eredményezne.

A Pénzügyminisztérium 2009-re csak januári előrejelzést adott, amely szerint az államháztartás pénzforgalmi mérlegében 39 milliárd forintos többlet várható. További előrejelzést nem közölt, csak a 2009. évi törvényi előirányzatot tette közzé, amely szerint az államháztartás pénzforgalmi hiánya 650,7 milliárd forint lesz, ami a GDP 2,3 százaléka.

Az elsődleges egyenleg - amely nem tartalmazza a kamatfizetést - a törvényi előirányzat szerint 547,6 milliárd forint többletet mutat, ez a GDP 2,0 százalékával egyenlő.