A válásra is ugrik az APEH

Vágólapra másolva!
Az APEH nem lassít az adóeltitkolás feltárásának egyik legeredményesebb eszköze, azaz a vagyonosodási vizsgálat terén, sőt a nagy összegű tagi kölcsönök, vagy értékesebb ingatlanok mellett a házastársak, élettársak vagyonközösségét megszüntető megállapodások, de akár egy-egy értékesebb külföldi nyaralás is felkeltheti az adóhatóság érdeklődését.
Vágólapra másolva!

A vagyonosodási vizsgálatok a személyi jövedelemadó bevallások utólagos ellenőrzését jelentik, amelynek során az APEH becslés útján állapítja meg az eltitkolt adót. Míg korábban az adóhivatal évente néhány száz ilyen jellegű vizsgálatot végzett, addig 2007-ben és 2008-ban összesen közel 20 ezer vizsgálatot folytatott le, a feltárt adókülönbözet több mint 70 milliárd forint volt - közölte a pénzügyi tárca az MTI-vel. Az adóhatóságnak kell bizonyítania azt, hogy a becslés feltételei fennállnak, majd ez alapján részletes indoklással ellátva megállapítja az eltitkolt adót. Ha az adózó ettől eltérőt állít, ezt már neki kell igazolnia.

Az adóhatóság több alkalommal hangsúlyozta, hogy a vagyonosodási vizsgálatokra történő kiválasztásnál különös figyelmet fordítanak a nagyobb összegű tagi kölcsönökre. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a minimálbérre bejelentett tulajdonosok több milliós kölcsönt nyújtanak a saját cégüknek, a pénztárból adómentesen kivett összeg okozta hiány megszüntetésére.

Ilyenkor mindig felvetődik a kérdés, hogy vajon milyen forrásból tudják ezeket az összegeket előteremteni és vajon miből fedezték emellett a saját megélhetésüket?

Az APEH csak a bankszámlának hisz

A vagyonosodási vizsgálatoknál a bizonyítási teher megfordul, ami azt jelenti, hogy az adózónak kell igazolnia, hogy a tagi kölcsönt adózott, vagy adómentes jövedelemből nyújtotta a cégének. A revíziók tapasztalatai szerint az esetek többségében arra hivatkoznak az érintettek, hogy sokéves, évtizedes munkájuk során halmozták fel az összeget, amit otthon tartottak, mert például nem bíztak a bankokban. Az APEH azonban ezt az állítást nem fogadja el hitelt érdemlő bizonyítéknak.

Éppen ezért a könyveléssel foglalkozó szakemberek, illetve az adótanácsadók rendre azt javasolják az ügyfeleiknek, hogy amennyiben nagyobb összeghez jutnak, legyen szó nyereményről, vagy baráttól kapott kölcsönről, mindig fusson át egy bankszámlán a pénz.

Gyanús kölcsönügyletek

Az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának tapasztalatai szerint a vagyongyarapodási vizsgálatok kapcsán feltűnően sokszor fordult elő, hogy az adózás alól kivont, eltitkolni kívánt jövedelmet úgy akarják igazolni, hogy mástól kapott kölcsönre hivatkoznak. Az ellenőrzések során fény derült ugyanakkor arra, hogy ezeknek a kölcsönügyleteknek a jelentős része a valóságban nem történt meg, tényleges jogügylet nem állt a háttérben, az utólag kreált megállapodás célja az APEH kijátszása volt.

Ezért azt tanácsolták mind az ellenőrzötteknek, mind pedig a szerződést szívességből aláíróknak, hogy mérjék fel a jogügylet súlyát és következményeit. Köztudott ugyanis, hogy az adóhatóság az ilyen esetekben megvizsgálja a kölcsönt nyújtó bevallásait is, és amennyiben azok nem támasztják alá a szerződésben szereplő adatokat, az érintett személlyel kapcsolatban is ellenőrzést, vagyongyarapodási vizsgálatot rendelnek el.

Az adóhatóság nemcsak a közelmúlt, hanem régebbi időszakok számlaforgalmi adatait is beszerezheti a pénzintézetektől, így számos árulkodó jel kerülhet elő egy-egy vizsgálat során. Egy konkrét esetben az érintett úgy nyilatkozott, hogy ő nem jár nyaralni a családjával. A bankszámla-kivonatok azonban repülőjegy vásárlásról, szállodai díjak kiegyenlítéséről és külföldön történt készpénzfelvételről tanúskodtak, így nem volt értelme a tagadásnak.

A vagyonközösség megszüntetése kapcsán is le lehet bukni

A földhivatali megkereséseket azért tartja fontosnak az APEH, mert a bejegyzéshez mindig be kell nyújtani az ügylet alapjául szolgáló okiratot is. Egy konkrét esetben a vagyonosodási vizsgálat során az ingatlan-nyilvántartásból szerezték be egy párnak az élettársi vagyonközösségét megszüntető megállapodását. Ebben az ellenőrök olyan érdekeségekre bukkantak, mint a tartásdíj megfizetésével, vagy a közös beruházások értékének meghatározásával, elszámolásával kapcsolatos pontok, amelyek utaltak a valós vagyoni helyzetre.

Válás esetén az érintettek általában csak arra gondolnak, hogy a vagyonmegosztás során mindent pontosan rögzítsenek, az fel sem vetődik, hogy az osztozkodásról szóló okiratot egy későbbi APEH-vizsgálatnál a revizorok felhasználhatják.