Háromnapos a hétvége egy fehérvári cégnél

Vágólapra másolva!
Négynapos munkahét és azzal arányos fizetéscsökkentés bevezetését tervezi áprilistól szeptemberig a székesfehérvári Denso Gyártó Magyarország Kft. - közölte az MTI-vel csütörtökön a jelenleg 4300 dolgozót foglalkoztató, japán tulajdonú vállalat.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az intézkedésre a megrendelések drasztikus visszaesése miatt kényszerül, a létszámleépítések elkerülésének mintegy utolsó lehetőségeként az autóipari beszállító cég.

A Yukimasa Ohoka elnök által jegyzett sajtóközlemény szerint az autóipart sújtó jelenlegi válság a Denso, a világ második legnagyobb autóipari beszállítójának, magyarországi leányvállalatát sem kerülte el.

A megrendelések drasztikus visszaesésének következtében a termelésben jelentős kapacitás felesleg keletkezett. Azt egyrészt újabb vevők megszerzésével, illetve a japán anyavállalattól átcsoportosított újabb megrendelésekkel igyekezett lekötni a vállalkozás, de átmenetileg szükség van a kapacitásfelesleg csökkentésére is. A termelés december óta csökkentett műszakkal folyik az üzemben, s egy sor költségcsökkentő intézkedés bevezetésére is sor kerül.

"A vállalat alapelveinek megfelelően a munkahelyek lehetséges megőrzése fontos szempont, ezért a költségcsökkentő intézkedések mellett fontolóra veszünk minden olyan megoldást, ami a létszámleépítés elkerülését segítheti elő" - fogalmaz a közlemény.

Utolsó lehetőségként a négynapos munkahetet és az azzal arányos fizetéscsökkentést tervezi bevezetni a cég áprilistól szeptemberig, mindenkire egységesen, a vezetőket is beleértve. Ez azonban csak az egyéni munkaszerződések közös megegyezéssel történő módosításával lehetséges, amiről folynak az egyeztetések.