Minden érintett jelen lesz a Nabucco-csúcson

Vágólapra másolva!
Magyarország rendezi meg jövő kedden a Nabucco-gázvezeték megvalósíthatóságával foglalkozó nemzetközi csúcstalálkozót, amelyet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezett; a csúcstalálkozón Budapest olyan nyilatkozatot kíván elfogadtatni, amellyel a résztvevők megerősítenék elkötelezettségüket a Nabucco-projekt mellett - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtöki tájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A magyar és az európai energiapolitika első számú prioritása az ellátásbiztonság növelése, az egyoldalú energiafüggőség mérséklése, az alternatív ellátási útvonalak biztosítása - mondta Budai Bernadett, hozzátéve, hogy ennek a törekvésnek ad még nagyobb aktualitást a közelmúltban lezárult gázkrízis.

Budai Bernadett felhívta a figyelmet, hogy a csúcstalálkozó idején várhatóan 17-20 delegáció közlekedik majd Budapesten, ennek következtében ideiglenesen forgalomkorlátozásokra kell majd számítani.

A Nabucco-projektben részt vevő országok - Ausztria, Románia, Bulgária, Törökország és Németország - közül Bulgária miniszterelnöki szinten, a többi állam pedig miniszterelnök-helyettesi, vagy energiaügyi, gazdasági miniszteri szinten képviselteti magát - közölte a kormányszóvivő.

Hozzátéve, azt is: már biztos, hogy az azeri elnök, Ilham Alijev jelen lesz a tanácskozáson, ahogy az iraki energiaügyi és az egyiptomi olajügyi miniszter, valamint a türkmén szénhidrogén-források kezelésével megbízott állami vállalat vezetője is. A tranzitország Grúziát a miniszterelnök-helyettes képviseli majd a megbeszélésen - mondta el Budai Bernadett.

Az EU soros elnöke is jelen lesz

A szóvivő kiemelte: a csúcstalálkozónak nagy jelentőséget tulajdonít az unió soros elnöksége, ezért a cseh miniszterelnök, Mirek Topolánek személyesen vesz majd részt a találkozón, s rajta kívül az energiaügyi biztos is képviseli majd az uniót.

A megbeszélésen részt vesznek az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnökei, valamint a Nabucco-konzorcium teljes vezetése is - mondta el Budai Bernadett.

A szóvivő közlése szerint a találkozón részt vevő magyar delegáció hivatalos tagja lesz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mellett Molnár Csaba energiaügyi miniszter, Banai Károly kül- és biztonságpolitikáért felelős szakállamtitkár, Faller Jenő, a Külügyminisztérium szakállamtitkára, valamint Bayer Mihály Nabucco-nagykövet.