Exporttámogatást kapnak az uniós tejtermelők

Vágólapra másolva!
Ideiglenesen visszaállítja az Európai Unió az exportvisszatérítés rendszerét egyes tejtermékek esetében - jelentette be az Európai Bizottság pénteken, miután a tagállamok képviselői elfogadták a testület erre irányuló javaslatát.
Vágólapra másolva!

A visszaállítást olyan tagállamok kérték, amelyekben az ágazat nehéz helyzetbe került a közelmúltban.

A mezőgazdasági miniszterek hét eleji ülésén Magyarország is támogatta a kérést. Forgács Barnabás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára akkor elmondta, hogy a tej árának csökkenése Magyarországot is érinti: 2007 novemberéről 2008 novemberére 95-97 forintról 55-60 forintra csökkent a felvásárlási ár.

A mostani döntés értelmében tejpor esetében tonnánként legfeljebb 260 euró, vajnál 500 euró, sajtok esetében 220 euróra rúghat a visszaállítás. A támogatás nagyságrendje azonban az áraktól függően később változhat.

Az Európai Bizottság jelezte, a visszatérítés arra szolgál, hogy segítse az uniós exportőröket, hogy jelen maradjanak a világpiacon. A visszatérítés rendszere csak addig marad, amíg a piaci viszonyok ezt szükségessé teszik. Brüsszel folyamatosan figyeli a helyzetet - derül ki a bizottsági közleményből.

Magyarország egyébként még a miniszteri ülésen azt is kérte, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel 50 százalékkal emeljék meg a jelenleg 8,2 forint/literes kvótaalapú támogatást. Ezzel kapcsolatban azonban Brüsszel egyelőre nem foglalt állást.

Gráf József szerint életképes a hazai mezőgazdaság

Gráf József mezőgazdasági miniszter a magyar agrárium javuló életképességéről, a tejágazat megsegítéséről adott számot a Bácskai és Duna-melléki Mezőgazdasági Szövetség agrárvezetői konferenciáján Siófokon pénteken, ahol bejelentette, hogy aláírták a péti Nitrogénművek hitelszerződését.

A péti Nitrogénművek Zrt. hitelhez jutásával rövid időn belül újra indulhat a gyár termelése, így nem várható műtrágya hiány tavasszal, a tejágazatot megsegítő mintegy 2,5 milliárd forintos intézkedési csomag pedig lehetőséget teremt arra, hogy a tejtermelők átvészeljék az egész uniót érintő krízishelyzetet - mondta a miniszter.

Gráf József beszámolója szerint a magyar mezőgazdaság kibocsátási volumene tavaly mintegy 26-27 százalékkal nőtt.